Idioti i anđeli - Animirani
Home      Vijesti      Filmski      Animirani      Idioti i anđeli

Idioti i anđeli

Bill Plympton priredio još jednu animiranu poslasticu za odrasle, crnu priču s pravim egzistencijalističkim štihom.

s.p. 23.10.2008 0 komentara

Idioti i anđeli

Vrijeme je da se još jednom prisjetimo našeg starog poznanika, Billa Plymptona. Osim što je redovito gost Animafesta, Bill pohodi i ostale festivale, pa je tako dobio posebnu nagradu na festivalu u Annecyju, gdje su nagrađena i dva naša autora, Veljko Popović i Simon Bogojević-Narath. Plympton je na tom festivalu predstavio još jedan svoj neobični rad, 'Idiots and Angels', u kojem se opet bavi egzistencijalističkim dilemama o ljubavi i razočaranju, a užitak i seks se miješaju s duhovnošću i krivnjom.

Priča se bavi Angelom, sredovječnim tipom koji živi u svijetu koji kao da je izašao iz film noir filmova. Živi sam u nekom stančiću u predgrađu, puši naveliko i provodi dane u besciljnoj rutini, pun bijesa i očajanja. Jednog dana se posvađa oko zauzetog parkirnog mjesta, pa okrutno ubije jednog tipa. Jedino opuštanje slijedi mu u baru, gdje ga čeka ocvala ljepota mjesnih prostitutki.


'Idiots and Angels', r: Bill Plympton, trailer

Prva trećina 'Idiota i anđela' je dosta epizodična, koja kao da je izašla iz jedne od njegovih zbirki kratkih filmova, no nakon uvoda u lik, slijedi kulminacija. Angel ('Anđeo') iznenada dobiva prava krila, koja isprva pokušava odsjeći, no kasnije ih počinje koristiti u svoje svrhe...

Kao i obično, film je rađen u Plymptonovom prepoznatljivom stilu, uz ručno rađeni crtež koji nalikuju skici, a sve to u sivom tonu koji odgovara tonu filma. 'Idiots and Angels' nemaju dijaloga, ali Plympton suptilno pripovijeda uz pomoć slika i glazbe, a kritičari se slažu da je napravio iznimno djelo u kojem je 'granica između komedije i tragedije sve tanja i tanja'.

Komentari

Nema komentara.