Crtić star – 5200 godina! - Animirani
Home      Vijesti      Animirani      Crtić star – 5200 godina!

Crtić star – 5200 godina!

Ako su Hrvati iranskih korijena, onda i naše naslijeđe vezano uz animirani film vuče daaaaleko u prošlost. Jedno par tisuća godina prije Krista.

s.p. 13.03.2008 0 komentara

Crtić star – 5200 godina!

Obično predstavljamo najnovije crtiće, a sada da kažemo pokoju i o crtiću koji je toliko star da spada u naslijeđe drevnih civilizacija. Iranska Organizacija za kulturno naslijeđe, rukotvorine i turizam objavila je kako je dovršila dokumentarac o 'najstarijoj svjetskoj animaciji'. Režirao ga je Mohsen Ramezani, a 11-minutni film detaljno predstavlja vrč kojeg je kasnih 1970-tih u jednom grobu otkrio talijanski tim arheologa. Vrč je pronađen u drevnom gradu Shahr-e Sukhte, a procjenjuje se da je star oko 5200 godina.
 
Na vrču se nalazi pet slika koze koja skače na drvo da bi pojela lišće, a tadašnja ekipa nije na vrijeme pohvatala vezu između tih pet slika. Nekoliko godina kasnije, jedan iranski arheolog otkrio je da slike čine seriju i da se vrtnjom vrča dobiva poznati efekt animacije. 


Najstarija animacija na svijetu

Iranski dužnosnici promoviraju taj predmet jer žele dokazati i da slike na vrču pokazuju mitsko 'asirsko drvo života'. Ipak, eksperti dokazuju da se vrč pojavljuje barem 1000 godina prije nego što se prvi put i spominje Asirsko carstvo, pa se taj vrč baš i ne može koristiti u promidžbi drevne civilizacije. Ipak, sigurni smo da će se ovaj vrč sve češće pojavljivati na logotipima i špicama raznih regionalnih festivala. A ako i Hrvate povežemo s njihovim 'iranskim porijeklom', možda imamo i dobar motiv za - špicu Animafesta.

Komentari

Nema komentara.