Animirani Di Capriov kod, dekodira Cruise - Animirani
Home      Vijesti      Filmski      Animirani      Animirani Di Capriov kod, dekodira Cruise

Animirani Di Capriov kod, dekodira Cruise

Sjećate se zadnjeg animiranog serijala na movies.com? E, pa sad je taj isti portal krenuo s još luđom sprdnjom na male holivudske veličine

p.h. 30.01.2006 0 komentara

Animirani Di Capriov kod, dekodira Cruise

U bespućima Australije 1880ih dogodio se nasilni okršaj između policije i zloglasne bande braće Burns. U okršaju su poginuli svi banditi osim njihova vođe, Charlieja Burnsa (Guy Pearce) te njegova mentalno zaostaloga mlađeg brata Mikeya (Richard Wilson). No, iako preživjeli, obojica padaju u ruke kapetana Stanleya (Ray Winstone) koji im u zamjenu za slobodu ponudi neobičan prijedlog – treba ubiti njihova starijeg brata Arthura (Danny Huston).

Arthur je opasni psihopat od kojega zaziru i policija i lokalno stanovništvo, a zbog njegove okrutnosti i zlobe Aboridžini su ga prozvali `Psom`. Kapetan Stanley ne skriva svoje težnje da civilizira grubu divljinu Australije u kojoj je primoran živjeti, a da bi do toga došao ne preže ni od čega. Zato pogodbu s Charliejem dodatno otežava – ukoliko ovaj u devet dana ne pronađe i ne ubije svoga starijeg brata, Mikey će na Božić skončati na vješalima.

Još od njihova prvog zajedničkog projekta iz 1988. `Ghosts… Of The Civil Dead`, redatelj John Hillcoat i Nick Cave planirali su ponoviti suradnju i to na vesternu. No, kako je Hillcoat unatoč Caveovim stalnim požurivanjima odugovlačio s pisanjem scenarija, na posljetku je taj posao prepustio samome Caveu, koji se zajedno sa skladateljem Warrenom Ellisom pobrinuo i za filmski score.

John Hillcoat oduvijek je želio snimiti vestern, ali smješten u drugačiji kontekst i ambijent nego što su klasični, `zapadni` vesterni. Ovoga je puta topografija australska, smještena u vrijeme stvaranja zemljopisnih granica i formiranja Australije kao nacije. `Formiranje granica uvijek se odvijalo kroz nasilje i to me oduvijek fasciniralo`, kaže Hillcoat, te ističe kako svaki lik predstavlja slojeviti splet odnosa prema zemlji i nasilja koje iz toga odnosa proizlazi. Arthur predstavlja samo lice nasilja, njegov brat Stanley njegovu `prihvatljiviju` stranu, u kojoj je ono posljedica pokušaja da se učini prava stvar. Mikey predstavlja nevinost u smislu da nasilje ne može kontrolirati, dok kapetan Stanley njihovim činovima daje moralnu dvoznačnost.

`The Proposition` je dobio odlične kritike. Chris Barnsati iz `Film Journal Internationala` prozvao ga je najboljim, najčudnijim i najodvažnijim vesternom još od `Nedodirljivih` Clinta Eastwooda, dok su brutalnost i mračna atmosfera mnoge podsjetili na žanr horora. Colin Covert iz `Minneapolis Star Tribunea` kaže: `Hillcoatova vizija odiše nihilizmom, baš kao da je riječ o filmu strave, no zbog dobre glume i pažljive izvedbe on transcendira eksploataciju`.

No, nije se svima svidjela Hillcoatova vizija Australije 19. stoljeća. Neki su mu brutalnost uzeli kao manu, Ethan Alter iz `Premiere Magazinea` nazvao ga je ispraznim, dok je Thomas Delapa iz `Boulder Weeklyja` rekao: `U ovoj od Boga zaboravljenoj zemlji, dobar, loš i zao izgledaju više-manje isto`.

Komentari

Nema komentara.