Animirane Annie nominacije - Animirani
Home      Vijesti      Filmski      Animirani      Animirane Annie nominacije

Animirane Annie nominacije

Najglamuroznija dodjela nagrada za animirani film događa se svake godine u Hollywoodu. No Annie se dodjeljuje najboljima ne samo na filmu…

v.h. 09.12.2005 0 komentara

Animirane Annie nominacije

...već i za televizijsku produkciju, igrice, u formi dugog i kratkog metra, jednom rječju za sve gdje se animacija pojavljuje. Zato su uspjeli sakupiti čak 22 kategorije nominiranih. Kategorije su u prvom redu podijeljene na one koje se dodjeljuju cijelom produkcijskom timu i one za individualni rad. U svakoj kategoriji se natječe do pet kandidata.

Ove godine s čak 16 nominacija definitivno vodi Wallace & Gromit u velikoj povrtnoj zavjeri. Oni imaju nekog svog predstavnika u gotovo svakoj kategoriji, od one za najbolji dugometražni animirani film, za scenarij, dizajn likova do sinkronizacije. Njega slijedi ‘Madagaskar s devet nominacija.

Za najbolji dugometražni animirani film, osim dva gore navedena filma, u igri su ‘Chicken Little, Corpse Bride i Howlov lebdeći dvorac. Dejavu! Što nije kao Oscar, odnosno polovica njegovih nominacija?!

Najbolji kratki bit će jedan od sljedećih: 'The Fan and The Flower' (Bill Plympton), ‘Life in Transition’ (John Dilworth), ’Milch’ (Igor Kovalyov), ’Moongirl’ (Henry Selick), ’The Moon and The Sun: An Imagined Conversation’ (John Canemaker).

U konkurenciji za nagradu za najboljeg redatelj animiranog filma su: Mike Johnson i Tim Burton (‘Corpse Bride’), Hayao Miyazaki (‘Howlov lebdeći dvorac’), Nick Park i Steve Box (‘Wallace & Gromit’).

The Fan and The Flower, Bill Plympton

Kako je u zadnje vrijeme postao pravi hit glumiti samo glasom (sinkronizirati), svi glumci koje drže do sebe imaju barem jednu takovu ulogu za sobom. Zanimljivost je da u kategoriji za ‘voice acting’ svi nominirani dolaze iz jednog filma, iz onoga s Wallacom & Gromitom, a to su Helena Bonham Carter, Ralph Fiennes, Peter Sallis i Nicholas Smith.

Kada malo bolje pogledate nominirane i nema prevelikih iznenađenja. Sve su to filmovi koji cijele ove godine skupljaju nagrade po festivalima, a prati ih velika gledanost po kino dvoranama. Kako ekipa ‘Corpse Bride’ nije nominirana u previše kategorija tješi što je upravo njima pripala nagrada ‘Ub Iwerks’ namjenjena za poseban tehnološki doprinos razvoju animacije u umjetničkom smislu, ali i kao industrije.

Sam događaj oko dodjela nagrada i veliki party dogodit će se 04.02.2006. a domaćin događaja bit će Tom Kenny, koji inače svoj glas posuđuje ‘SpongeBobu SquarePants’. Annie nagrade dodjeljuju se od 1972. (kao i naš Animafest, by the way) u organizaciji hollywoodskog ogranka ASIFA-e (Međunarodno udruženja animatora).

Za potpunu listu nominiranih kliknite ovdje, na istom ćete mjestu naići i na podatke o svim pobjednicima do sada te povijest nagrada.

Komentari

Nema komentara.