Aardmanovo naslijeđe progutala vatra - Animirani
Home      Vijesti      Filmski      Animirani      Aardmanovo naslijeđe progutala vatra

Aardmanovo naslijeđe progutala vatra

Samo dan prije obljetnice dragog studija Aardman, njihovo je skladište zahvatio požar, te su ostali bez većine filmskih setova, figurica i dijela svoje povijesti.

m.n. 11.10.2005 0 komentara

Aardmanovo naslijeđe progutala vatra

Tužan je dan za svjetsku animaciju. Ne, nije riječ o uvodu u još jedan skeč – jadnim je Aardmanovcima jučer izgorio dobar dio glinenog naslijeđa koje su stvarali i skladištili godinama. Umjesto proslave 33. obljetnice i ogromnog uspjeha novog 'Wallacea i Gromita' što se sukobiše sa žečjim prokletstvom (krasi ih 1. mjesto na ljestvici te brojka od 16 milijuna dolara u samo tri dana), njihovo je bristolsko sjedište zahvatio kataklizmički požar (na mjestu događanja je bilo šezdesetak vatrogasnih ekipa a plameni su jezici bili visoki tridesetak metara)!!!

Velik dio kreativnosti Nicka Parka, Petera Lorda i Davida Sproxtona nestao je preko noći – Arthur Sheriff, glasnogovornik studija, potvrdio je da su u skladištu bili smješteni mnogi setovi iz filmova, modeli, memorabilije, pa čak i nagrade. 'U toj je zgradi zaista bilo smješteno sve što smo ikad stvorili. Od prvog prvcatog dana. Sve što nam je važno je bilo tamo, od Morpha, do Creature Comforta pa do Wallacea i Gromita. Sve što smo koristili za turneje i izložbe. Ovo je stvarno tragedija!', objasnio je glasnogovornik, dodajući da je puka sreća da u trenu požara nitko nije bio u zgradi.

Nemili je događaj komentirao i Nick Park, povukao filozofsku paralelu s trenutnim događanjima u Pakistanu, te za Independent izjavio: 'Iako nam je ta zbirka bila vrlo dragocjena i imala nostalgičnu vrijednost, u svjetlu ostalih svjetskih događanja, čini mi se da je to samo kap u moru'. Materijalni dio naslijeđa je zaista izgubljen, no aardmanovska je stop animacija izvojevala svoje u svjetskom poretku ;)

Sam uzrok požara nije utvrđen, Guardian prenosi da su se vatrogasne ekipe zaista predano borile s vatrenom stihijom, a procjenjuje se da budući planovi milog nam studija nisu nikako ugroženi.
Komentari

Nema komentara.