Ogoljena Mlada - Animirani
Home      Vijesti      Filmski      Animirani      Ogoljena Mlada

Ogoljena Mlada

Za sve vas koji se ipak ne zadovoljavate pukim uživanjem u vizualnoj ljepoti novog Burtonovog filma, nudimo lagano zavirivanje iza zavjese.

d.g. 23.09.2005 0 komentara

Ogoljena Mlada

Koje su novosti u ovom projektu revolucionarizirale svijet stop animacije i pomakle granice još dalje od ionako astronomski daleko postavljenih u legendarnom 'Nightmare Before Christmas'? Kako je upalila kombinacija digitalnog i klasičnog pristupa te kako su se pomirili majstori lutkarstva i kompjutorskih specijalnih efekata? Kakve veze ima zamjenjivanje glava sa guranjem kojekakvih spravica kroz uši!? Sve to, ali i mnogo, mnogo više saznat ćete ako posvetite pokoju minuticu tekstu koji slijedi... a ima i slika!!!

Kada je pokojni Joe Ranft pri snimanju završnih kadrova Nightmarea ispričao ovu rusku narodnu priču iz 19. stoljeća Timu Burtonu, ovome vjerojatno nije ni prošlo kroz glavu da će za nekoliko godina baš na tom projektu upregnuti svu svoju umjetničku genijalnost. Usred londonskog East Enda u 3 Mills Studijima okupio je ekipu od samo 23 animatora koji su dan za danom strpljivo snimali sekundu po sekundu filma (jedva dvije do tri sekunde moguće je snimiti ovom tehnikom dnevno)!!! Da bi sve bilo što vjerodostojnije svijetu iz njegove mašte, za scenografiju se pobrinula ekipa od četrdesetak profesionalaca pokupljenih sa saga 'Harry Potter' i 'Star Wars'.

Radionica

Što se tiče lutkarskih novosti, počet ćemo sa onom da se ovdje po prvi puta koristila posebna kombinacija mekanog silikona i pjene pri kreiranju njihovih lica kako bi se dočarale što realističnije ekspresije. Pri oblikovanju tijela upotrijebljen je sistem koji je taaako dobro funkcionirao na Jacku Skellingtonu u 'Nightmareu', a to je korištenje čelične armature kao svojevrsne zamjene za skeletni sustav. Međutim najvažnija, a bome i revolucionarna dosjetka jest izum posebnog mehanizma koji se koristi kod promjene izraza lica glavnih likova, tako da više nije potrebna konstantna promjena glava kod svakog pojedinog osmjeha, plača ili ljutnje.

Kako se korištenje zamjenskih glava do sada pokazalo kao dobitna kombinacija, trebalo je podosta uvjeravanja producenata da će sistem mehaničkih sklopova poboljšati efikasnost. Iako je takav sistem korišten u oživljavanju likova u Lipton Ice Tea reklamama, oni su bili podosta veći tako da je umanjivanje mehanizma na veličinu oraha, kolike su glave likova u ovom filmu, bilo prava avantura. Naposljetku su i uspjeli, tako da je sada potrebno jednostavno gurnuti poseban ključ u Victorovo lijevo uho i on će se nasmijati ili ponoviti istu operaciju uguravanja u desno uho i on će se naljutiti.

Fina mehanika

Ovakav sofisticiran sistem korišten je kod sva tri glavna lika, poimence VictoruMrtvoj mladenki i Victoriji. Njihove se lutke osim po tehnologiji razlikuju od ostalih i po specifično Burtonovskoj figuri, on ih je naime svojom snažnom rukom i skicirao, a vojska lutkara samo po osnovi tih skica pretvorila u stvarnost. Kao što se i očekuje, oni su ekstremno vitki, visoki i vrlo malenih stopala, u usporedbi sa dosadašnjim i nešto veći u stvarnosti - oko 40 do 45 centimetara.

Najveći izazov bio je kreiranje same Mlade jer, prema Burtonu, ona se treba kretati s dugim velom koji je ni više ni manje nego transparentan i fluidan poput nečega modeliranog od vode. Trebalo im je četiri mjeseca, ali na kraju su ipak uspjeli ubaciti minijaturne željezne niti unutar fine tkanine od koje je veo satkan. Kako i takvo čudo tehnike i nauke ima određenih ograničenja, ipak se trebalo posegnuti za zabranjenim voćem u liku kompjutorske animacije, pa se tu i tamo kada se ona kreće, a veo oko nje lebdi - trikom ubacuje CGI dodatak. Prema prvim reakcijama prijelaz sa stvarnog na umjetni gotovo je nemoguće razaznati.

Dio filmskog seta

Što se tiče scenografije, bolje rečeno kreiranja čitava dva svijeta, nije se štedjelo na vremenu i trudu. Osnovna razlika između svijeta živih i mrtvih je posebno naglašena izborom različitog ambijentalnog kolorita, ali ne onako kako bi se očekivalo - prvi je monokroman i gotovo crno bijeli, dok je drugi prepun raznih šarenih akcenata. Za svaki objekt je bilo potrebno napraviti poseban odljev i to dva puta jer se jedan svijet kreirao u mjerilu lutaka, a jedan u mjerilu 1/5 u odnosu na taj. Sve je, naravno, pretjerano stilizirano kako ne bi odudaralo od estetike samih likova, da oni ne ispadnu ipak pretjerano groteskni.

Za takvo što je naravno bio potreban veliki prostor pa su si dali truda i stvorili najveći stop motion filmski set ikada konstruiran, dimenzije su čak 5 sa 9 metara po konstrukciji!!! 

Posljednja novost je upotreba digitalnih kamera umjesto klasičnih filmskih, što je prvi puta u produkciji nekog stop motiona. I oko te novine trebalo je dosta nagovaranja, ali na kraju se isplatilo, sada se snimljeni materijal može odmah pogledati i uočiti eventualne pogreške ili čak dobiti neke nove ideje u hodu. Prednost nove tehnologije je i u tome što se njima može lagano prići bliže likovima nego ikada do sada, a da ne pričamo o mogućnostima 360 stupnjeva rotirajuće kamere i sličnim perverzijama.

Father of the Bride

Toliko za sada o svemu, ostale trikove i dosjetke morat ćete sami uočiti uživajući u filmu. Samo jedna sitnica za kraj, a to je detaljčić financijske pozadine cijelog projekta. Originalno je kreirano oko 300 lutaka za 30 likova koji se pojavljuju u filmu, a neke od njih koštaju i do 30 000 dolara, recimo samo kao primjer da ih Corpse Bride ima 14 dok se Victor mora zadovoljiti sa njih 12!

Sve u svemu ne zvuči loše jel' da?

Komentari

Nema komentara.