Duga devetka supported by Tim Burton - Animirani
Home      Vijesti      Filmski      Animirani      Duga devetka supported by Tim Burton

Duga devetka supported by Tim Burton

Nekim ljudima jednostavno nikad dosta posla. Radišni Tim Burton se, na sveopće veselje, prihvatio novog animiranog projekta.

d.g. 29.07.2005 0 komentara

Duga devetka supported by Tim Burton

Vjerojatno se sjećate izvještaja sa ovogodišnjeg 'Siggrapha' na kojemu je premoćno pobijedio mladi animator Shane Acker sa spektakularnim 3D kompjutorski animiranim filmom '9'. Taj kratki film od tada jednostavno hara svjetskim festivalima, osim uvrštavanja u glavnu konkurenciju na Annecyju i Sundanceu, osvojio je i Grand prix na 'Commic Conu' u San Diegu i studentsku nagradu Američke Filmske Akademije. Sve se glasnije šuška i o njegovoj gotovo sigurnoj nominaciji na nadolazećim Oscarima, ali o tom po tom.

Koliko god to Shaneu lijepo zvučalo, još mu je ljepše zazvučao glas legendarnog Tima Burtona kada ga je nazvao i predložio mu velikobudžetnu cjelovečernju produkciju devetke. Ovaj je uz salve oduševljenja pristao, a u Universalovoj produkcijskoj kući Focus Features odmah su se bacili na posao. Sam Burton je u nekoliko navrata hvalio ovaj film izjavljujući kako je to zasigurno među najnevjerojatnijih deset minuta filma koje je ikada pogledao uz komentar 'proganjajuće lijepo'!!!

Kao mali podsjetnik reći ćemo da se u filmu radi o dvije mehanizirane krpene lutke koje pretražuju ostatke svoje razrušene planete, a kada jednu od njih ubije strašna zvijer preživjela lutka (imenom 9) se mora sama boriti sa raznim strahotama. Koliko si je Shane dao truda sa ovim filmom najbolje govori činjenica da mu je za ovih desetak minuta trebalo oko četiri i pol godina! O njegovoj pedantnosti u detaljima najbolje govori činjenica da je najviše vremena potrošio na animiranje usta od ciferšlusa na maloj devetki.

Pamella Pettler, scenaristica Burtonovog 'Corpse Bride', je dobila zadatak napisati scenarij i za ovaj film. Izgleda da je Burton u ovom animatoru prepoznao impozantan talent, a i tehnika i uvjeti pod kojima je snimljen zasigurno su ga podsjetili na njegov studentski prvijenac 'Frankenweenie'. Koga zanima više, neka klikne na Ackerove službene stranice, a nama za sada sve ovo zvuči nekako predobro da bi bilo istinito, svejedno najiskrenije držimo fige da im zaista sve pođe po planu...

Komentari

Nema komentara.