ANNECY-ADASI glasao! - Animirani
Home      Vijesti      Filmski      Animirani      ANNECY-ADASI glasao!

ANNECY-ADASI glasao!

Broj dana do početka najfestivala animacije sveo se na svega nekoliko tjedana. Slijedi još jedno uvjeravanje zašto se početi pakirati...

m.k. 12.05.2005 0 komentara

ANNECY-ADASI glasao!

Već smo vam pisali koje će se animirane ljepote uz pijuckanje Eviana i grickanje savojskih sireva moći gledati u Francuskoj, a nije na odmet još vam malo raditi gricule. Festivalska ekipa otkrila je što će se gledati u popratnome programu. Kažu – kvantitativno smo smanjili programske cjeline, jer kada se ljudi vrate svojim kućama iz Annecyja, imaju neki čudan osjećaj da su jedva išta vidjeli od silne ponude.

Pa tako smanjena verzija raznih 'specijalaca' festivala ponudit će tribute program pod nazivom Canada passion – posveta zemlji s bogatom animacijskom povijesti i sadašnjosti, što autora, što filmova i produkcija, Magica Russia, dokumentarni program s nostalgičnim osvrtom na naše drage Slavene i portret te filmovi slavnoga Jurija Norsteina.

A Slaven rođen 1941. u Rusiji tijekom cijele svoje karijere poznat je po problematičnim odnosima s raznoraznim autoritetima. Filmovi su mu u više navrata bili zabranjivani, a prije početka rada na novima morao ih je prikazivati Komunističkoj partiji. No Yuri je uvijek nastavljao raditi pod devizom: nikada ne radi ustupak koji se kosi s tvojom savješću.

Jurij Norstein, Bajka nad bajkama

Smatra se jednim od najinventivnijih animatora svih vremena (sa svojim je suradnicima patentirao napravu koja mu je omogućila animiranje na staklu), a prije svojega režijskog prvijenca, '25th, the First Day' (1967), u kojemu tematizira rusku revoluciju kroz avangardno slikarstvo, radio je na pedeset (!) animiranih filmova.

Većina njegovih filmova inspirirana je ruskim bajkama, a najboljim filmom smatra se 'Bajka nad bajkama' (1974) koji su stručnjaci animacije '84. proglasili najboljim filmom svih vremena, a '80. je i na Animafestu dobio glavnu nagradu. I ta je priča duboko ukorijenjena u rusku povijest, mitski i senzibilitetom, a kombinira uspomene iz djetinjstva, rat, romantičnu povijest i zastrašujuću sadašnjost promatrane iz perspektive mladoga vuka, također poznate figure ruskoga folklora. Prava je prilika skrenuti vam pažnju na još jednoga Rusa, čiji će se film naći u konkurenciji dugometražnih, a ime mu je Konstantin Bronzit.

Konstantin Bronzit, Na kraju svijeta

Autor koji od 1993. gotovo redovito sudjeluje u natjecateljskom programu anesijevskog festivala s kratkim filmovima, predstavit će se dugometražnim 'Alosha Popovich i Tugarin Zmey' (naslovna). Riječ je o Aljošinim pustolovinama u borbi protiv zle tatarske vojske i njezinog vođe, opakog Tugarina, a djelić filma možete pogledati ovdje. Konstantin ima iza sebe već dva silno uspješna filma 'Bog' (2003), a 1999. se proslavio filmom 'Na kraju svijeta', osvojivši preko 70 nagrada i nominaciju za francuski prestiž pod imenom Cesar.

Nadajmo se da ćemo Aljošu i Tugarina vidjeti u listopadu na zagrebačkom Animafestu, a što se tiče drugih 'specijalaca', na anesijevskom Giant Screenu, što je animatorska inačica Woodstocka (ooogromno platno na ooogromnoj livadi), moći će se gledati i politički nekorektni filmovi, a tu su, naravno, predvodnici koje smo vam već dobrano nahvalili: Spike and Mike Sick and Twisted pa se prisjetite suludih momaka.

No da ne biste dokono besposličarili, počnite klikati po službenom sajtu festivala, jer je glasanje za konkurenciju internetskih filmova već počelo! Dvanaest kratkih i slatkih u konkurenciji, a ako vam ni to nije dovoljno, glasajte i za 11 internetskih serijala. Dakle, ostavljamo vama na dušu tko će osvojiti titulu najboljeg internetskog filma, a za ostatak je zadužena petorka festivalskoga glavnog žirija: superstar Chris Landerth, Ruth Lingford, Bruno Bozzetto, Virginie Augustin i Pierre Coffin.  

Komentari

Nema komentara.