A zašto moj crtić nije kandidat za Oscara? - Animirani
Home      Vijesti      Filmski      Animirani      A zašto moj crtić nije kandidat za Oscara?

A zašto moj crtić nije kandidat za Oscara?

Šuška oko Oscara već je počela, pripremite se za višemjesečna nagađanja, prognoze i kladionice.

k.j. 08.11.2004 0 komentara

A zašto moj crtić nije kandidat za Oscara?

Objavljeni su kandidati za nominacije za nagradu Oscar u kategoriji dugog animiranog filma. Da ne duljimo, evo ih redom:

* The Incredibles
* Shrek 2
* Shark Tale
* The SpongeBob SquarePants Movie
* Home on the Range
* Teacher's Pet
* Ghost in the Shell 2: Innocence
* Clifford's Really Big Movie
* Sky Blue
* The Legend of Buddha
* The Polar Express

Po pravilima ove kategorije, najviše tri filma mogu ući u uži izbor, dakle među direktno nominirane za nagradu, a mi se ne možemo načuditi zašto postoji to ograničenje i zašto u toj kategoriji ne bi moglo biti nominirano, pa ajd' bubnimo neki suludi broj, pet filmova. Možda smo ludi, ali eto, odnekud nam i ta ideja pada na pamet. Tim više što u ovoj fazi prijedloga mora biti prijavljeno između osam i 16 filmova.

'The Incredibles', pardon, 'Izbavitelji'

Gledano po studijima, Disney ima tri prijedloga – 'Home on the Range', 'Teacher’s Pet' i Pixarove 'The Incredibles', odnosno po naški 'Izbavitelje'. Dreamworks je također zastupljen sa tri filma – 'Shrek 2', 'Shark Tale' ('Riba ribi grize rep', ne šalimo se) i Go Fishevim 'Ghost in the Shell 2: Innocence' (naslovna). Pridružili su im se Warner Bros. i Paramount sa po jednim filmom – 'The Polar Express', odnosno 'The SpongeBob SquarePants Movie'.

U društvu velikih našli su se i nešto manji i nezavisni studiji. Scholastic je tu sa svojim 'Clifford’s Really Big Movie', zatim indijski studio Pentamedia Graphics Ltd. sa 'The Legend of Buddha'. To je prvi indijski 2D dugi animirani film, a govori o životu i Budi na način prilagođen djeci. Zanimljivo je da je singapurska vlada, koja je sufinancirala film, inzistirala na tome da film bude rađen 2D animacijom, kako bi istrenirala svoje ljude u tom žanru.

I Koreanci konja za utrku imaju, to je film 'Sky Blue' (aka 'Wonderful Days') iz studija Maxmedia. Radi se o znanstvenofantastičnoj priči smještenoj u blisku budućnost u kojoj je ljudska nepromišljenost pouzročila katastrofu svjetskih razmjera. Redatelj ovog filma već je nagrađivan na festivalima u Veneciji i Berlinu.

'Sky Blue' aka 'Wonderful Days'

I dok se među jedanaest predloženih filmova našlo svega i svačega, postavlja se pitanje, kad je već u igri čušpajz metoda odabira, zašto tu nema i Trey-Parkerovog 'Team America'. 'Vidi stvarno!' pomislili ste u ovom trenutku, 'pa kome su se samo ova dvojica lakrdijaša mogli zamjeriti nakon što su izje*ali pola američke i svjetske javnosti svojim popularnim crtićem i malo manje popularnom TV serijom o američkom predsjedniku?'

Eh, dragi naši, slijedi savršeno logično objašnjenje. Pa kaže: pravilo Akademije definira tehniku animacije terminima stop animacija, animacija gline, lutke, piksilacija, kolaž, igle i slično. Onaj dio u kojem se spominju lutke odnosi se na frame po frame animirane lutke pa po tom kriteriju 'Team America' spada u takozvani live puppetry, dakle u neku formu igranog filma. Eto, savršeno logično, a vi odmah insinuirate neke makinacije i muljaže, tsiiii!

Oke, ne možemo izdržati. Što je to animacija? Paaa, ako nas pitate, animacija je (od latinske riječi anima, što znači duša) oživljavanje nečega, davanje duše nečemu. Last time we checked, lutke su neživi objekti pa kad napravite da se kreću, na bilo koji način, to nam nekak smrdi na animaciju. Ali, to je samo naše mišljenje.

Komentari

Nema komentara.