Zavađena Mostra blijedoga sjaja - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Zavađena Mostra blijedoga sjaja

Zavađena Mostra blijedoga sjaja

Nije dobro kada najvažnija festivalska vijest postane svađa s drugim festivalom. Tko će izvući kraći kraj u fajtu Venecije i Toronta?

filmski.net 04.09.2008 0 komentara

Zavađena Mostra blijedoga sjaja

Venecijanska Mostra ove godine nije fascinirala filmski svijet. Prevladavajući je dojam da nedostaje velikih zvijezda i jakih filmova, što za sobom neizostavno povlači nedostatak glamoura - venecijanskog najjačeg aduta. U Veneciji su obično započinjala oscarovska šuškanja, ali ove godine nema izrazitih favorita. Istakla se jedino Anne Hathaway, koja je za ozbiljnu ulogu liječene ovisnice u 'Rachel Getting Married' dobila same riječi hvale.

U kritičarskom fokusu su i tri japanska filma, jer već tri godine zaredom Zlatni lav odlazi u ruke azijskim redateljima (Jia Zhangke i dva puta Ang Lee). Mnogima je favorit 'Ponyo On The Cliff', animirana maštovita fantazija koja podsjeća na 'Malu sirenu'. 'The Sky Crawlers' Mamoru Oshiija su iznenađujuće ozbiljan i sumoran film, vrlo kompleksnih likova, a kritici se svidio i Takeshi Kitano s nježnom umjetničkom dramom 'Ahil i kornjača'.

Anne Hathaway i redatelj Jonathan Demme na premijeri 'Rachel Getting Married'

Mlake kritike dobio je već prvi film na festivalu - 'Burn After Reading' braće Coen, prikazan izvan konkurencije. Komercijalna kombinacija erotske farse, društvene angažiranosti i špijunskog filma nema duboku poruku, ali je na crveni tepih dovela Clooneya i Pitta - jedne od malobrojnih A-zvijezda u Veneciji. Redateljski prvijenac Guillerma Arriage, 'Burning Plain' hvaljen je zbog glume i kompleksne priče, ali opći dojam je da redateljski dio posla slabije odrađen. Ratni 'The Hurt Locker' zapanjio je publiku brutalnim scenama rata u Iraku, dok su talijanski 'BirdWatchers' dobili veliki aplauz u dvorani. 

Jurica Pavičić pogledao je i par filmova iz hrvatskog susjedstva, među njima i bosanski film o poslijeratnom Sarajevu 'Čuvari noći', te slovenski 'Pokrajina Št.2' kojeg je ocijenio 'čistim pulpom, mješavinom trilera, horrora i soft erotike'. Posebno je pohvalio poljski film o lustraciji 'Rysa', ali i kritizirao odluku da se film prikaže izvan konkurencije.

Pubika željna zvijezda jedva je dočekala Charlize Theron (premijera 'Burning Plain')

U svakom slučaju, prva polovica festivala donijela je mnogo slabija ostvarenja od očekivanih. Direktor festivala Marco Mueller kazao je da je program tempiran kako bi najjača ostavrenja bila prikazana posljednjih dana, kada se Venecijanski festival preklapa s početkom festivala u Torontu. Rivalitet dvaju događanja ove je godine posebno došao do izražaja, a slijedeće će biti još gore. Mostra 2009. počinje 2. rujna  pa će zbog velikog preklapanja filmaši i zvijezde morati birati što im je važnije za promociju - ugledni europski festival ili najveća sjevernoamerička pretpremijerna smotra. Nadamo se samo da će velika konkurencija između festivala poboljšati i njihove programe, jer za Mostru već godinama tvrde da je u krizi.

Komentari

Nema komentara.