Revolucionarni festival u Zagrebu - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Revolucionarni festival u Zagrebu

Revolucionarni festival u Zagrebu

Uz filmove Godarda, Markera, Pasolinija i Bertoluccija, upoznajte i subverzivne goste: Žilnika, Makavejeva, Žižeka i – prave njemačke teroriste!

s.p. 13.05.2008 0 komentara

Revolucionarni festival u Zagrebu

Ime sve govori - 1. Subversive Film Festival (18.-24.05.2008.) bavi se revolucionarnim stvarima, pa je i tema: 1968! Tako će, kao i u ostatku svijeta, i ova smotra odati hommage godini revolucije koju su filmski popratili najveći svjetski filmaši. Razni redatelji iz tog razdoblja unosili su revolucionarne promjene i u svijet filma, pa se spajao politički angažman i filmski avangardizam. Iako su organizatori zvali Bertoluccija i Godarda, oni su imali ispričnice (bolest, operacije), ali neka - dolazi subverzivni filmaš svjetskog ugleda, Dušan Makavejev. Prikazat će se njegov kultni (i zabranjivani!) 'WR: Misterije organizma', a Makavejev će održati i prigodno predavanje na Filozofskom fakultetu.

Tijekom cijelog festivala spajat će se film i teorija, pa je 'glavni filozof' Festivala kultni Slavoj Žižek, koji u programu ima čak 3 nastupa, od predavanja o multikulturalizmu pa do promocije svoje knjige 'Pervertitov vodič kroz film'. Baš kao i u istoimenom filmu, i ovdje Žižek analizira filmove na originalni način, a knjiga se sastoji od tekstova koji nisu objavljivani u Hrvatskoj. Zanimljiv je i koncept po kojem gosti festivala po svom izboru odabiru i najavljuju filmove, a Žižek će iskoristiti Carpenterov 'Oni žive' da kaže pokoju o kritici ideologije.

'WR: Misterije organizma', r: Dušan Makavejev
Film po svom izboru ('Stockholm-75') imat će i jedan gost koji također ima nekoliko predavanja - Karl-Heinz Dellwo, koji će govoriti 'O RAF-u i oružanoj borbi', i to iz osobne perspektive. On i njegova partnerica Gabrielle Rolnik sudjelovali su u ljevičarskim terorističkim organizacijama, pa će zajedno sa Žižekom raspravljati o 1968. godini iz današnje perspektive.

No, vratimo se filmovima – sve vrvi klasicima iz revolucionarnih vremena. Svečano otvaranje je uz 'Filmske pamflete 1-20', seriju kratkih filmova koji su zajednički radili Godard, Chris Marker i Alain Resnais. Zajedno s Agnes Varda, oni su kao kolektiv snimili i 'antiratni agit-prop' 'Daleko od Vijetnama'.

'Daleko od Vijetnama', r: Alain Resnais, William Klein, Agnes Varda, Joris Ivens, Claude Lelouch, Jean-Luc Godard, Chris Marker
Varda će u filmu 'Crne pantere-Huey' dati prikaz crnačke pobune u Americi, a Godard i Marker imaju još čitav blok filmova u kojima se bave radništvom ('Sve je u redu', 'Do skorog viđenja') ili buržoazijom ('Vikend'). Kolektivne akcije, bilo  terorističke ili filmske, vidljive su i 'Njemačkoj u jesen', u kojem Fassbinder i još desetak filmaša igrano-dokumentarno prikazuju val terorizma u Zapadnoj Njemačkoj 70-tih. Gledatelji mogu vidjeti i drugi Bertoluccijev dugi igrani film, proročanski 'Prije revolucije' iz 1964., a 1968. je Pasolini snimio 'Teorem', u kojem prikazuje raspad buržoaske obitelji.

Od filmova iz 'našeg' kulturnog kruga, uz Makavejeva treba izdvojiti i Žilnika sa dokumentarcem o '68 'Lipanjska gibanja' i igranim 'Ranim radovima' (aluzija na Marxa!). Pariški filozof i umjetnik Guy Debord imat će par filmova na repertoaru, među njima i vlastitu ekranizaciju poznate knjige 'Društvo spektakla', a Chris Marker završava Festival epskim sažetkom – trosatnim dokumentarcem 'Zrak je crven'

'Društvo spektakla', r: Guy Debord
Čitav program i satnicu Festivala možete potražiti na njegovim službenim stranicama, a mi se sljedeći tjedan javljamo s reportažama sa 'subverzivnih' događanja.

Komentari

Nema komentara.