Gledajte legendarne francuske dokumentarce - Dokumentarni
Home      Vijesti      Dokumentarni      Gledajte legendarne francuske dokumentarce

Gledajte legendarne francuske dokumentarce

Mjesto je radnje aktivno KINO TUŠKANAC, Tuškanac 1, ulaz na sve projekcije je besplatan, a svi filmovi su prevedeni.

filmski.net 27.04.2005 0 komentara

Gledajte legendarne francuske dokumentarce

ČETVRTAK 28.04.
 
19.00 Zemlja gluhih (Les Pays Des Sourds), r. Nicolas Philibert, 1992., 99'
Režiser jednog od najhvaljenijih i najgledanijih dokumentaraca posljednjih godina 'Etre Et Avoir', u ovom svom ranijem filmu poziva ljude koji čuju u nevidljivi svijet 130 milijuna gluhih ljudi diljem planete. 'Zvuk krede koja piše po ploči. Vikanje, lupanje vratima. Bio sam potpuno izgubljen.', opisuje u njemu gluhi mladić svoja prva iskustva sa slušnim aparatom i otkriva, 'Čim sam došao doma, skinuo sam ga i uživao u tišini.' Film je snimljen iz perspektive gluhih u cinema verite stilu.
 
21.00 Skupljači i skupljačica (Les Glaneurs Et La Glaneuse), r. Agnes Varda, 2000., 82'
Još od 1554. francuski zakon u većem dijelu zemlje dopušta skupljanje ostataka žetve s polja, kao i neprodane, bačene hrane s tržnica i iz dućana. Tisuće francuskih siromaha i autsajdera žive hraneći se isključivo skupljenim ostacima povrća, voća ili bilo čega jestivog. Legenda novog vala, i njegova jedina ženska predstavnica, Agnes Varda, proputovala je cijelu zemlju i s digitalnom kamerom snimila svjedočanstvo o ljudima od kojih neki već 10-tak godina žive na opisani način. Osim dokumentarnog prikaza siromašne Francuske, i svojevrsnog autoričinog društvenog komentara, film funkcionira i kao autorefleksivna intimna ispovijed o starenju ove poznate feministice i ljevičarke (naslovna). 
 
SUBOTA 30.04.
 
19.00 Noć i magla (Nuit Et Brouillard), r. Alain Resnais, 1955., 32'
Snimljen 10 godina nakon kraja 2. svjetskog rata, ovaj dokumentarac bio je prvi značajniji film koji se bavio temom koncentracijskih logora. Proslavljeni novovalovac koji i danas snima, Alain Resnais, u njemu je suprotstavio crno-bijele arhivske snimke iz Auschwitza i drugih nacističkih kampova smrti, i 1955. snimljene scene istih lokacija desetak godina kasnije. Filozofski nastrojeni narativni dio filma napisao je Jean Cayrol, francuski pjesnik i jedan od preživjelih iz logora Mauthausen, a osnovno pitanje kojim se bavi je ono kolektivne odgovornosti čovječanstva za počinjene zločine. 
 
20.00 Zrak je crven (Le Fond De L'Air Est Rouge), r. Chris Marker, 1977.-1993., 180'
Chris Marker ima već 50 godina dugu karijeru kao filmski režiser, fotograf, pjesnik, novinar, multimedijski umjetnik i dizajner. Ovo je jedan od njegovih najpoznatijih dokumentaraca, detaljna kronika uspona i pada ljevičarskog pokreta u 60-ima i 70-ima (film ima i podnaslov: 'Scenes from the Third World War 1967.-1977.'), tzv. 'Nove ljevice', u kojoj se između ostalih pojavljuju Crne pantere, Fidel Castro, Che Guevara, Salvador Allende i Mao Zedong.
 
Filmove je odabrao i pripremio: Re.d, a program je realiziran u suradnji s Francuskim kulturnim institutom i Hrvatskim filmskim savezom.

dochousezagreb.org

Komentari

Nema komentara.