I Hollywood u štrajku? - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      I Hollywood u štrajku?

I Hollywood u štrajku?

I puno profitabilnije kolege ugledale su se na Kaurismäkija. Štrajkom prijete i Holivuđani. A da im pošaljemo Polančeca?

s.p. 11.09.2007 0 komentara

I Hollywood u štrajku?

Hollywoodu prijeti veliki štrajk filmaša: scenaristi su sve nezadovoljniji svojim statusom, a i glumci i redatelji se sve više bune. Američka scenaristička udruga WGA traži veći dio tržišnog kolača i veće priznavanje autorstva za svoje članove, a glumci i redatelji žele veći dio prihoda. Filmaši su posebno ljuti jer su u prethodnim ugovorima izigrani, pa im nisu dali dio zarade iz sekundarne prodaje  (prikazivanja filmova izvan SAD i na TV-u, prodaja i iznajmljivanje VHS-a i DVD-ova i sl.). Sada su došle i nove tehnologije, pa filmske i TV kuće mlate pare i preko interneta i mobitela, a filmaši se osjećaju još više zakinutim. Sindikati zato odlučno traže podjelu profita, a producenti bi prvo računali koliko sve to košta, a onda pregovarali oko iznosa.  

Kolektivni ugovori redatelja i glumaca ističu 30. lipnja sljedeće godine, pa je poslije tog roka u svakom trenutku moguć štrajk. Taj dead-line je zato i krajnji rok za izrade svih filmova, nijedan studio ne želi da ga štrajk uhvati u pola filma. Redatelji navodno i nisu baš oduševljeni štrajkom, ali scenaristi ga ne mogu dočekati – onako vješti na riječima, već slikovito poručuju šefovima svoje udruge da 'prestanu biti pi*kice i krenu u štrajk', jer su 'scenaristi izjeli dosta govana od onih guzica u skupim odijelima'. Scenaristima njihov kolektivni ističe 31. 10. ove godine, pa bi oni mogli vrlo skoro prekinuti sa radom i uvaliti glavešine u probleme, kao što su to učinili 1988., kada je njihov štrajk nanio gubitak od 500 milijuna dolara.

Mnogi vjeruje da će zbog bolje pregovaračke pozicije  (i masovnijeg štrajka) scenaristi ipak pričekati 30.06.2008., i onda se udružiti sa sindikalnom braćom iz glumačke i redateljske udruge u jednom kolektivnom štrajku.


Presica američke scenarističke udruge WGA o pregovorima s producentima i statusu scenarista

A pola godine u filmskoj industriji nije tako puno kao što se čini, naprotiv. Snimanja mogu potrajati i mjesecima, pa se zato pisci  žure dovršiti scenarije, glumci trče odglumiti što više uloga, a producenti skupljaju materijale tako da imaju što emitirati kada filmaši prestanu raditi. Očajni studiji se žure angažirati top glumce i dovršiti filmove prije predstojećeg štrajka, a TV kuće imaju spreman lijek za slučaj krize: još više reality showova i ostalih programa za koje ne trebaš scenariste - sport i sl. Strah je zahvatio i producente preko bare, Britanci se boje učinka na njihove holivudske koprodukcije, najviše od svega ih je strah da ć biti prekinuta snimanja hitova kao što su  'Harry Potter and the Half-Blood Prince' i sljedeći Bond. Producent 'Pokojnih', Graham King, žuri dovršiti biografski 'The Young Victoria' s novom zvijezdom Emily Blunt, te kaže: 'Nikada nisam vidio Hollywood u takvoj panici.' 

Javnost  je dosta zbunjena štrajkom jer vidi kako neki (poznati) glumci zarađuje milijune dolara po filmu, no u sindikatu su puno brojniji 'mali članovi', koji se bore oko mrvica koje im preostanu kada veliki razgrabe profit. Oni najviše zahtijevaju štrajk, no očekuju i da zvijezde poput Toma Cruisea i Toma Hanksa pokažu solidarnost i priključe im se, osobito jer je poznato iz povijesti da oni koji su bili štrajkolomci kasnije nisu imali uspješnu karijeru. Zato se producenti žure iskoristiti i velike zvijezde poput Brada Pitta, Matta Damona i Johnnyja Deppa, jer znaju da će uskoro možda doći i Dan velikog štrajka, oni stariji pamte i glumački štrajk iz 1980., koji je trajao – 15 mjeseci. 

Iz krugova filmskih stručnjaka stižu i pozitivne reakcije. Tako je kritičar Roger Ebert komentirao da je 'moguće da će štrajk scenarista rezultirati s time da će mnogi filmovi ući u produkciju bez uobičajenih scenarističkih prepravaka' i duhovito zaključio: 'To ih može učiniti samo boljima!'

Komentari

Nema komentara.