I Oscar u štrajku? - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      I Oscar u štrajku?

I Oscar u štrajku?

Scenaristi nastavljaju štrajk, a podržavaju ih svi glumci pa čak i 'kućanice'. Nastave li tako, štrajkaši će postati najveći holivudski partibrejkeri.

s.p. 19.11.2007 0 komentara

I Oscar u štrajku?

Štrajk američkih scenarista sve se više zahuktava, što se odražava i na televizijski program. Noćni talk-showovi nemaju više materijala za viceve, pa se vrte reprize, a prestala su i snimanja brojnih popularnih serija. Među njima su 'The Office', 'Kućanice', '24' i razne druge serije, a glumci koji ih snimaju podržavaju scenariste u štrajku /naslovna/.

Štrajkačkim prosvjedima priključuju se i poznati ljevičarski glumci kao što su Tim Robbins i Sally Field, te filmske zvijezde raznih generacija: Julianne Moore, Minnie Driver, Anna Paquin, Alec Baldwin, Ben Stiller i Elliot Gould. Skupile su se i čitave ekipe 'Uvoda u anatomiju' (Katherine Heigl, Amy Brenneman, Justin Chambers), 'Zakona i reda' (Chris Meloni i Richard Belzer), 'CSI'-a (William Petersen, Marg Helgenberger), te stari poznanici iz 'Seinfelda' (Julia Louis-Dreyfus i Jason Alexander) i 'Prijatelja' (Lisa Kudrow i Matthew Perry).

Štrajk scenarista solidarno podržavaju i njihovi psi

Scenaristi ne pišu samo za serije i filmove, nego i za sve dodjele nagrada u Hollywoodu pa je pitanje da li će se one održati bez scenarija ili će uskočiti neki štrajkolomac. U svaku od svečanosti dodjela uloženo je previše novca, truda i organizacije, pa je malo vjerojatno da će tek tako biti odgođene. No kako se dosta glumačkih zvijezda solidariziralo s piscima, pitanje je hoće li se oni pojavljivati na dodjelama.

1980. dogodio se sličan veliki štrajk, i tada se samo jedan glumac, Powers Boothe, pojavio da preuzme Emmyja kojeg je osvojio. Jon Stewart trebao bi voditi Oscara, no nakon početka štrajka podržao je štrajkaše u svojem 'The Daily Showu', pa je moguće da će odbiti nastupati na najprestižnijoj nagradi.

Nitko ne zna kada će štrajk završiti, a predstavnici scenarista iz WGA (Writers Guild of America) govore da je još prerano za objavu 'primirja' tijekom dodjela nagrada. Pisanje tekstova za svečanosti dodjele počinje odmah nakon objave nominacija, a 6. prosinca biti će objavljene one za Grammya. Zatim 13. prosinca slijede nominacije za Zlatne globuse, a za Oscara 22. siječnja. sama dodjela je 24. veljače.

Na ulici su i najveći među scenaristima, Paul Haggis i Robert Towne

Bit će zanimljivo vidjeti što će biti s dodjelom nagrada SAG-a 27. siječnja – osim što i za tu svečanost pišu scenaristi iz sindikata, SAG kao sindikat filmskih i televizijskih glumaca aktivno podržava štrajk scenarista, iako (još) nije krenuo u vlastiti štrajk. Producentima je zbog svega ovoga voda došla do grla, pa su pristali na sastanak s predstavnicima scenarista 26. studenog. WGA dotle nastavlja sa štrajkom, a i udruga britanskih scenarista podržala je kolege i zatražila od svojih članova da ne rade za američke producente u vrijeme štrajka. Iako tehničari i scenski radnici zaposleni na filmu i televiziji brinu jer počinju gubiti mnoge poslove, štrajk ima i veliku podršku podršku šire javnosti, kojoj se ne sviđa bahatost bogatih producenata.

Nije ni čudno da su velike filmske produkcije morale zastati, čak je i Oliver Stone odgodio snimanje ratne drame 'Pinkville'. Do daljnjeg neće biti ni nastavka 'Da Vincijevog koda' - 'Anđela i demona'. Ugledni Akiva Goldsman požurio se dovršiti scenarij prije štrajka, ali nije stigao, a ekipa iz Sonyja otkazala je premijeru zakazanu za Božić 2008, i najavila novu za 15. svibanj 2009. Među 'kolateralnim žrtvama' štrajka je i triler s Tomom Cruiseom, 'Edwin A. Salt', a i 'Bruno' Sache Barona Cohena mogao bi se naći u frci – osim ako ne uzmu nekog iz kazahstanske udruge scenarista, tamo se štrajk kažnjava nabijanjem na kolac. 

Komentari

Nema komentara.