Glumci svih sindikata – ujedinite se - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Glumci svih sindikata – ujedinite se

Glumci svih sindikata – ujedinite se

Umjesto da poput scenarista budu strpljivi i ujedinjeni, filmski i televizijski glumci se razilaze na pregovorima i nisu spremni za veliki štrajk.

s.p. 04.03.2008 0 komentara

Glumci svih sindikata – ujedinite se

Iako se činilo da su se složili, filmski i TV izvođači nemaju zajednički pristup pregovorima s producentima. Predstavnici SAG-a (Screen Actors Guild) i AFTRA-e (The American Federation of Television and Radio Artists) prošli tjedan su se složili da će zajednički pregovarati oko honorara i radnih uvjeta, te da će oformiti zajedničko povjerenstvo i zajednički odlučiti oko strateški najpovoljnijeg vremena za pregovore. Ipak, u subotu se predsjednik odbora AFTRA-e Matt Kimbrough ogradio i izjavio da 'nema ovlaštenje da predstavlja vodstvo AFTRA-i i većinu njezinog članstva'. Kimbrough je i požalio što se nije suprotstavio zajedničkoj izjavi, te ustvrdio da je 'činjenica da većina članstva i vodstva AFTRA-e vjeruje da smo odgovorni da čim prije nastavimo s pregovorima'.
 
AFTRA je inače sindikat izvođača na radiju i na televiziji, obuhvaća kaskadere, voditelje i pjevače, ali i glumce na radiju i televiziji. Dok filmski SAG ima 120.000 članova, televizijska AFTRA ima 70.000 sindikalaca, a čak oko 40.000 filmaša ima dvojno članstvo. Stoga ne čudi 'bratski' karakter dva sindikata, koji su već štrajkali zajedno, među ostalim i 1980. kada su bojkotirali Emmyje. Nakon uspješnog štrajka scenarista, i glumci svih medija bore se za istu stvar – pravo na tantijeme od zarade filmova na Internetu i ostalim novim medijima.

Čini se da SAG prvo čeka da istekne kolektivni ugovor SAG-a i AFTRA-e, a to će se dogoditi tek 30. lipnja. Stoga SAG-ovci odbijaju zakazati formalni početak pregovora s udrugom producenata, AMPTP. Predsjednik (filmskog) glumačkog ceha Amerike, Alan Rosenberg, najavio je da neće započinjati pregovore prije travnja. Jedini dogovor postigli su s nezavisnim studijima kojima jamče da se eventualni štrajk neće odnositi na snimanja filmova započetih prije 30. lipnja. No, nestrpljiva AFTRA je spremna početi pregovore i ovaj mjesec, ako treba i bez SAG-a. AFTRA je spremna solo pregovarati s producentima oko ugovora za prime-time emisije, oko čega bi mogli dobiti povoljan sporazum. SAG i AFTRA imaju još sindikalno-pregovaračkih nesuglasica, pa je ovo samo potvrda razjedinjenosti i dokaz da će štrajk, ako će ga i biti, biti manjeg opsega od očekivanog. 

Komentari

Nema komentara.