CIA, Clooney, Teheran - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      CIA, Clooney, Teheran

CIA, Clooney, Teheran

Istinita priča o tome kako je CIA iz Irana spašavala Amerikance nepostojećim sci-fi filmom, sa stranica magazina Wired dopala je u ruke Georgu Clooneyu.

n.k. 03.05.2007 0 komentara

CIA, Clooney, Teheran

Davne 1979. zbila se Iranska revolucija, a posljedično i čuvena talačka kriza, tijekom koje su sljedbenici ajatolaha Homeinija 444 dana u zatočeništvu držali 62 službenika američke ambasade u Teheranu. Nakon niza neuspjelih pokušaja oslobađanja, među kojima je bilo i jedno rušenje američkog vojnog helikoptera, kriza je na kraju okončana diplomatskim putem, ali je tadašnjeg američkog predsjednika Jimmy Cartera koštala – reizbora.

I to bi bilo, da prije nekoliko dana novinar magazina Wired nije iskopao dosad nepoznate i totalno nevjerojatne, ali posve istinite detalje o još jednoj grupi Amerikanaca koju je CIA te 1979. spašavala iz Teherana.

Naime, u cijeloj gunguli koja se dogodila prilikom iranskog napada na ambasadu, zarobljavanje je uspjelo izbjeći šest njezinih zaposlenika. Kad je usred već ionako eksplozivne atmosfere CIA saznala za njih, posao njihova izvlačenja iz Irana povjerila je 38-godišnjem Tonyu Mendezu, bivšem šefu svog Odjela za preušavanje.
Situacija se činila bezizlaznom, a očajna vremena zahjtjevaju očajničke poteze, pa je Mendezu palo na pamet spasiti taoce – izmišljenim sci-fi filmom.

Naime, kako dotičnu šestorku zbog okolnosti i strogih kontrola nikako nije mogao prošvercati iz zemlje uobičajenim tajnim CIA kanalima, odlučio se za posve drugačiju taktiku. U priči punoj bizarnih detalja (a koju možete pročitati ovdje), za potrebe operacije osnovao je lažnu produkcijsku kuću Studio Six Productions, unajmio joj urede na Sunset Bulevardu, a kao njezine osnivače i vlasnike uposlio dva stara prijatelja – majstora maske i dobitnika Oscara za istu u filmu 'Planet of the Apes' (1969), Johna Chambersa i njegovog kolegu zaduženog za specijalne efekte, Boba Sidella.

Tvrtka je još samo trebala filmski naslov koji bi eto, dijelom snimala na lokacijama u Iranu, da bi onih 6 uposlenika ambasade mogli glumiti da su dio filmske ekipe. Spomenutom Chambersu je pak, nešto prije cijelog ovog cirkusa, bila ponuđena suranja na filmskoj adaptaciji sci-fi romana Rogera Zelaznya ‘Lord of Light’, a koja je već imala neke investitore, i prve skice scenografije iz pera čuvenog Jacka Kirbya, ko-autora X-Mena. Projekt je zbog nekih financijski malverzacija u međuvremenu probao, ali je Chambers zadržao scenarij, koji se pokazao idealnim za plan agenta Mendeza.

Da bi sumnjičavim Irancima sve izgledalo kako treba, Studio 6 čak je platio oglase u Varietyu i Hollywood Reporteru, najavljujući skori početak snimanja. Uskoro su urede izmišljene producentske kuće opsjedali novinari i filmski radnici u potrazi za angažmanom, a Mendez je s takvim ‘backgroundom’ te uz malo prerušavanja na poslijetku uspio iz Teherana izvući američku šestorku.

Ako vas je ova suluda priča objavljena prošlog tjedna podsjetila na jednog drugog CIA genijalca, onog iz  ‘Confessions of a Dangerous Mind’ Georga Clooneya, potapšite se po ramenu. I njega je isto. Pa je jučer kupio prava na ekranizaciju iste. Film će se, najavljuje danas Clooney, zvati ‘Escape From Teheran’, a realizrat će ga zajedno s  ko-producentom i ko-scenaristom svog posljednjeg autorskog uratka – ‘Good Night, and Good Luck’ -  Grantom Heslovom. Film će kaže biti 'dramedy', dakle kombinacija drame i komedije, a sva je prigoda da će Clooney u njemu i igrati i isti režirati.

Jedva čekamo.

Komentari

Nema komentara.