Dukić 'ubija' po Americi - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Dukić 'ubija' po Americi

Dukić 'ubija' po Americi

'Wristcutters' Gorana Dukića u kolovozu konačno kreće u američka kina. No, reklamna kampanja za njega već je izazvala totalnu frku.

n.k. 07.03.2007 0 komentara

Dukić 'ubija' po Americi

Film dobitnik nagrade publike na lanjskom Motovunu i duple krune na Libertasu, premijeru je imao još na Sundanceu'06. Već su ga tada ishvalili američki mediji, a neki od njih još i danas zapomažu: kad će više u kina. (Ne pretjerujemo, bacite oko na Cinematical). Dapače, film je ove jeseni bio nominiran za nagradu Gotham i to u kategoriji ‘najbolji debitanski film koji ne igra u kinu do vas’ (ozbiljno, najozbiljnije, evo provjerite), a imao je i dvije nominacije na ovogodišnjim indie-Oscarima - Spirit Awards.



Elem, film u kojem igraju Patrick Fugit (Almost Famous), nekad DJ danas glumica Shannyn SossamonWill Arnett (Arrested Development) i - Tom Waits, u kina kreće u kolovozu, a da bi ga zapazili i oni koji su na njega od Sundancea zaboravili, osim profila na MySpaceu – ima i nevjerojatnu kampanju.

Za potrebe promocije filma bit će izrađene kartonske figure likova u prirodnoj veličini tijekom samoubojstva - skokom s visine, vješanjem ili strujom, a onda postavljene na mostove, u telefonske govornice, na stabla i sl.

Hollywood Reporter kampanju je već označio 'potencijalno kontraverznom', a predstavnik distributera AfterDark Films, Courtney Solomon, kaže kako se nada ‘neće izazvati previše nezgoda’.

Priliku za test imat će već 17. travnja kad ova i navodno jednako intrigantna on-line kampanja kreću u test po studentskim kampusima prije šire distribucije. Sve drugo, kaže Solomon, nije sporno jer kampanja savršeno pristaje priči 'Wristcuttersa': skupina samoubojica ‘zaglavila’ je u čististilištu, pa kreću upoznati spasitelja (Arnett), a putem navrate u čarobni kamp jednog ekcentrika (Waits).



Scenarij za film je po kratkoj priči Etgara Kereta 'Happy Campers', napisao sam Goran Dukić, diplomant zagrebačke ADU, kojemu je to ujedno i dugometražni debi. No, i bez dugog filma Dukić u nas već godinama ima skoro pa fanatičnu grupu obožavatelja, a sve zahvaljujući svom diplomskom kratkom 'Mirta uči statistiku'. Film koji se od dana svog nastanka, pa do danas nije skinuo s lokalnih lista najboljih svih vremena, još uvijek je i posljednji Dukićev snimljen u Hrvatskoj. Nakon njega Dukić je trbuhom za kruhom krenuo u Ameriku, tamo studiro, radio sve i sva, i pokušavao pronaći nekoga tko bi pročitao njegov scenarij. Kad mu je to konačno uspjelo, skupa sa scenarijem završio je na Sundanceovoj scenarističkoj radionici, a sve ostalo već smo vam ispričali.

I još za kraj - ako ste 'Wristcutterse' ili kako su ih  kod nas preveli 'Pizzeriu Kamikaze' propustili i u Motovunu, i na Libertasu, e onda bacite oko na još jedan clipa iz filma:


Komentari

Nema komentara.