Mirtin tata u konkurenciji Sundancea - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Mirtin tata u konkurenciji Sundancea

Mirtin tata u konkurenciji Sundancea

Goran Dukić, redatelj genijalnog i zabavnog filma 'Mirta uči statistiku', debitantskim će se dugim 'Wristcutters'-om natjecati na Sundanceu 2006.

i.a. 25.11.2005 0 komentara

Mirtin tata u konkurenciji Sundancea

Napokon! Najgenijalniji redatelj u Hrvata po izboru Antonija Lauera aka Tomislava Gotovca, redatelj najboljeg hrvatskog filma od osamostaljenja naovamo po izboru pitajbogakoga…. IMA NOVI FILM!!!! Pričamo o Goranu Dukiću, redatelju maestralnog kratkog uratka, diplomskog rada 'Mirta uči statistiku' (1991)! /ukoliko ste ga propustili – pogledajte makar insert onlajn/, faci kojem su tada na pleća svalili blistavu budućnost hr filma /ukoliko ta dva epiteta idu zajedno:)/.

No, Dukić je nakon 'Mirte….' napustio domaju i preplivao Okean. Tamo preko školovao se, malo predavao, manje radio neke svoje autorske projekte, no nije nestao. Jutros nas je u Jutarnjem listu obradovala vijest da mu je dugometražni debut 'Wristcutters: A Love Story' uvršten u službenu konkurenciju Sundance Film Festivala, izdanje 2006.

Film se najavljuje kao 'Nekonvencionalna komedija! Ljubavna priča! Film ceste! Sve to, samo s mrtvacima!', a ono što je mnogima zadržalo pažnju je i ružna njuška legendarnog Toma Waitsa kao jednog od glumaca. Scenarij je prema priči Etgara Keretta 'Happy Campers' radio sam Dukić, pače brusio ga na Sundanceovoj radionici pisanja 2004. godine, a crnokomedijaška se radnja vrti oko staništa na koje dolazi ekipa nakon što je izvršila samoubojstvo.

Što se tiče filmskog plotline-a, to bi bilo to, no onaj knjiški malo je širi i priča o Hayimu, koji nakon što je uspješno izvršio samoubojstvo, završi na suicid platformi sa mrtvim drugarima, pronalazi posao u pizzeriji i druži se s likovima koji su isti kao i ovi s kojima se i mi živi družimo, izuzetkom ih čini samo malecka sposobnost da tu i tako izvedu kakovo malo čudo. Drug Hayim u potrazi je za svojom djevojkom koja se otpremila na onaj (ovaj?) svijet malo poslije njega… Zabavno i šareno putovanje na samom je početku….

U glavnim ulogama suočiti će se Patrick Fugit, dvadesettrogodišnji mladac nama najpoznatiji kao novinar iz Croweovog 'Almost Famous', i prekrasna Shannyn Sossamon ('The Rules of Attraction'), a društvo će im praviti i slikoviti transvestit Jazzmun. Glavni od kamere je Vanja Černjul s kojim smo popričali prošle godine na Zagreb Film Festivalu kada je predsatvljao svoju zbirku razgovora sa snimateljskom legendom Tomislavom Pinterom pod nazivom 'Subjektivni kadrovi'.

Film je trenutno u fazi postprodukcije, najfriškije novosti potražite na službenoj stranici, ukoliko ste nestrpljivi rezervirajte kartu za Sundance ili pričekajte da se film dorola i do domaćih kina.

ps. što bi dao Sergej Trifunović da je mogao zaigrati u ovom filmu, ako ne zbog Dukića, šatro:), onda bar zbog Toma Waitsa.

Komentari

Nema komentara.