Život drugih najbolji je europski film 2006. - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Život drugih najbolji je europski film 2006.

Život drugih najbolji je europski film 2006.

'Volver' je pobrao 5 nagrada, a Von Donnersmarckov 'Život drugih' nastavlja pobjednički pohod započet na ZFF-u s nagradom za najbolji europski film.

m.k. 03.12.2006 0 komentara

Život drugih najbolji je europski film 2006.

Europska filmska akademija (EFA) ove je subote u Varšavi proglasila laureate europske filmske produkcije iz 2006. godine. Najboljim je filmom proglašen debitantski film Floriana Henckela von Donnersmarcka 'Život drugih', ujedno i dvostruki laureat ovogodišnjeg ZFF-a. Henckel je nagrađen i za najbolji scenarij, a Ulrich Mühe najbolji je glumac u ulozi stasi-oficira koji prisluškuje dvoje umjetnika osumnjičenih za protudržavnu djelatnost u Istočnoj Njemačkoj 80ih.

Almodovar je nagrađen za najbolju režiju u 'Vraćam se', dok je Penelope Cruz (očekivano i zuasluženo) proglašena najboljom glumicom. 'Vraćam se' je pobrao i nagrade za najbolju filmsku glazbu (Alberto Iglesias), dok je nagradu za najbolju kameru podijelio zajedno s filmom Kena Loacha 'Vjetar koji povija ječam', ovogodišnjim canneskim pobjednikom.

Loach, koji je već dvaput bio nagrađen za najbolji film ('Riff-Raff', 1991 i 'Land and Freedom', 1995), izuzev podijeljene nagrade za kameru, a pored pet nominacija - ostao je praznih ruku, a izvisili su i 'Grbavica' Jasmile Žbanić (nominacije za film i glavnu glumicu Mirjanu Karanović) te 'Breakfast On Pluto' Neila Jordana (nominacije za film i glumca).


Volver, Pedro Almodovar

Europskim otkrićem 2006. proglašen je '13 Tzameti' Gele Babluanija, mračni triler o okladama na ruski rulet (kojega smo također imali prilike vidjeti na minulom ZFF-u), a nagradu za životno djelo dobio je Roman Polanski. Internetskim glasanjem odlučeno je o dobitniku nagrade publike, a to je opet 'Vraćam se' Pedra Almodovara.

'Život drugih' i 'Vraćam se' još će jednom odmjeriti snage, ali ovoga puta s druge strane bare, jer su oboje kandidati za nominacije u kategoriji naboljeg stranog filma na predstojećim Oscarima.

Najbolji kratki film po mišljenju Akademije jest madžarski 'Before Dawn' Bálinta Kenyeresa viđen u konkurenciji Motovun Onlajna, a nagrađen na SFF-u. O pobjedniku u kategoriji dokumentarnog filma, 'Die Grosse Stille' Philipa Gröninga pisali smo opširnije po njegovom izboru. Potpunu listu pobjednika provjerite na službenome sajtu.  

Komentari

Nema komentara.