Najbolje u europskom filmu 2009. - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Najbolje u europskom filmu 2009.

Najbolje u europskom filmu 2009.

'Ničiji sin' traži svoje mjesto na Europskim filmskim nagradama i to u društvu 'Žene kojoj sam čitao', 'Slomljenih zagrljaja' i 'Antikrista'.

s.p. 08.09.2009 0 komentara

Najbolje u europskom filmu 2009.

Objavljeni su filmovi koji su u užem izboru za nominacije Europskih filmskih nagrada, a među nima je i naš 'Ničiji sin' Arsena Antona Ostojića. I 'Turneja' srpskog redatelja Gorana Markovića je rađena u hrvatskoj koprodukciji pa se, ako osvoji neku nagradu, možemo hvaliti da je to i naš film - baš kao i u slučaju bosanske 'Grbavice' ili 'Ničije zemlje' s hrvatskim glumcima. Uz par oskarovaca ('Milijunaš s ulice', 'Žena kojoj sam čitao'), na listi prednominiranih su europski art hitovi, pobjednik Cannesa 'Bijela vrpca' te dobitnik nagrade kanskog žirija 'Akvarij' koji je osvojio i naš Motovun. Na Motovunu su se mogli vidjeti i filmovi s Berlinalea koji ulaze u izbor EFA-e - danska 'Mala vojnikinja' i njemački 'Svi ostali', te švedska teen drama 'Pusti me da uđem'.

'Žena kojoj sam čitao' - još jedna, europska nagrada za Kate Winslet?

I posjetitelji Vukovar film festivala mogli su vidjeti prednominirane filmove kao što su rumunjski 'Policijski, pridjev' i britanski 'Tražeći Erica' uz koje je bio i španjolski 'Slomljeni zagrljaji' koji upravo počinje pohod po hrvatskim kinima. Nedavno smo objavili i listu nominiranih za Nagradu publike EFA-e, a s te liste popularnih europskih filmova na ovu listu uoadaju još i 'Kompleks Baader Meinhof' te 'Coco Chanel'. Von Trierov 'Antikrist' je preokrutan da bi se svidio europskoj publici, ali ipak je našao mjesti na ovoj velikoj listi 'Tko je tko u europskom filmu 2009.'

Europska filmska akademija je za svoje prednominacije odabrala ukupno 48 filmova iz 25 europskih zemalja, uključujući i Izrael. U 20 zemalja s najviše članova Akademije izabran je po 1 film, a zatim je posebni Izborni odbor EFA-a uz pomoć filmskih stručnjaka odabrao ostatak filmova. Sljedećih tjedana 2000 članova Europske filmske akademije glasat će za nominacije u različitim kategorijama Europskih filmskih nagrada. Nominacije će biti objavljene 7. studenog na Europskom filmskom festivalu u španjolskoj Sevilli, a pobjednici 'europskog Oscara' bit će objavljeni 12. prosinca na ceremoniji dodjele 22. europskih filmskih nagrada u njemačkom Bochumu. Cjeloviti popis svih prednominiranih filmova potražite na linku EFA-e ovdje.

Komentari

Nema komentara.