BAFTA 2006, Planina Brokeback opet najviša - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      BAFTA 2006, Planina Brokeback opet najviša

BAFTA 2006, Planina Brokeback opet najviša

'Planina Brokeback' sve nadvisila, ekipa 'Brižnog vrtlara' izvisila, a i Clooney će trebati utapati tugu u piću i ženama. Tješimo se da mu neće teško pasti.

s.p. 20.02.2006 0 komentara

BAFTA 2006, Planina Brokeback opet najviša

Za razliku od Oscara, britanska BAFTA više liči na dodjelu kritičarskih nagrada kao što je Zlatni globus. Umjesto američkog spektakla sa puno songova i zvijezda, kao u nekom mjuziklu, BAFTA se više fura na dostojanstvenu filmsku nagradu, aristokratsku ozbiljnost i britanski humor. Tako je domaćin ceremonije, kao i prethodnih godina, Stephen Fry ('Crna Guja'), komičar ozbiljnog izgleda i ironičnog humora. Ove godine se šalio uglavnom na račun trudnoće (Michelle Williams, Rachel Weisz i svoje mame) i smiješnih prezimena (Winterbottom, Witherspoon, Gyllenhaal, Clooney).

'Planina Brokeback' potvrdila je status favorita i osvojila glavne nagrade (film, režija, adaptirani scenarij i sporedni glumac). Crveni tepih je, osim britanskom kišom, ostao natopljen i suzama gubitnika. 'Brižni vrtlar' je osvojio samo jednu nagradu (montaža) od 10 nominacija, a gubitnik večeri je George Clooney koji nije osvojio nijednu od 4 nominacije. Kao i Kate Winslet prošle godine, izgubio je čak i kad je imao 2 glumačke nominacije ('Laku noć. I sretno' i 'Syriana') a Akademija je uglavnom honorirala glumce u biografskim filmovima: Reese Whiterspoon ('Hod po rubu' ) i Philipa Seymour Hoffmana ('Capote'). 'Brokeback' nije mogao osvojiti isključivo britanske nagrade pa su to zgrabili Joe Wright ('Ponos i predrasude') kao najbolji britanski debitant te ''Wallace i Gromit u velikoj povrtnoj zavjeri' kao najbolji britanski film.

Potpuni popis nagrađenih je ovdje a mi vam dajemo sažetak glavnih nagrada, uz napomenu da nijedan popis nagrada nije potpun bez Johna 'Lovca na nagrade' Williamsa koji je dohvatio još jednu nagradu za glazbu ('Sjećanja jedne gejše').

- Najbolji film: 'Planina Brokeback', Diana Ossana/James Schamus
- Režiser: Ang Lee, 'Planina Brokeback'
- Glavni glumac: Philip Seymour Hoffman, 'Capote'
- Glavna glumica: Reese Whiterspoon, 'Hod po rubu'
- Sporedni glumac: Jake Gyllenhaal, 'Planina Brokeback'
- Sporedna glumica: Thandie Newton, 'Fatalna nesreća'
- Originalni scenarij: Paul Haggis/Bobby Moresco, 'Fatalna nesreća'
- Najbolji britanski film:'Wallace i Gromit u velikoj povrtnoj zavjeri', Claire Jennings/David Sproxton/Nick Park/Steve Box/Mark Burton/Bob Baker 
- Najbolji film s neengleskog govornog područja: 'The Beat That My Heart Skipped' - Pascal Caucheteux/Jacques Audiard

Komentari

Nema komentara.