Retrospektiva i šansone u Puli - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Retrospektiva i šansone u Puli

Retrospektiva i šansone u Puli

Pula posvećuje retrospektivu uglednom redatelju Jamesu Ivoryju, a nudi i koncert filmskih songova u izvedbi velike Gabi Novak.

s.p. 10.06.2011 0 komentara

Retrospektiva i šansone u Puli

Festival igranog filma u Puli posvetit će retrospektivu iz ciklusa posvećenom velikim svjetskim redateljima američkom sineastu Jamesu Ivoryju. Retrospektiva ovog redatelja rafiniranog vizualnog stila koji kontinuirano i postojano kvalitetno stvara već punih 58 godina, a čiji se filmovi pamte po nijansiranim likovima, perfekcionističkoj mizansceni i dojmljivoj atmosferi, uključit će 11 filmova, među kojima će naći predstavnici iz tri najvažnije faze njegova stvaralaštva: indijske, britanske i američke. James Ivory je s Indijcem Ismailom Merchantom 1961. utemeljio produkcijsku kuću Merchant–Ivory, a kao scenaristica im se priključila spisateljica Ruth Prawer Jhabvala. Filmovi Jamesa Ivoryja osvojili su šest Oscara, a on je 3 puta nominiran za najbolju režiju.


'Maurice', trailer.

Najstariji film iz retrospektive na 58. Festivalu igranog filma u Puli je 'Shakespeare Wallah' iz 1965., a od filmova ambijentiranih u Indiji tu je i 'Žega i prašina' ('Heat and Dust',1983), s Julie Christie i Gretom Scacchi. Iz američke su faze dvije adaptacije djela Henryja Jamesa: 'Europljani' ('The Europeans', 1979) i 'Bostonci' ('The Bostonians', 1984) s Vanessom Redgrave i Christopherom Reeveom, potom 'Kvartet' ('Quartet', 1981) s Isabelle Adjani i Maggie Smith, 'Robovi New Yorka' ('Slaves of New York', 1989) te 'Razvod na francuski način' ('Le Divorce', 2003) s Kate Hudson i Naomi Watts. Iz njegove britanske faze prikazujemo nagrađivane filmove 'Soba s pogledom' ('A Room With a View', 1985) s Helenom Bonham Carter, Julianom Sandsom i Danielom Day-Lewisom; 'Maurice' (1987) s Hughom Grantom, Jamesom Wilbyjem i Rupertom Gravesom te 'Na kraju dana' ('Remains of the Day',1993) s Anthonyjem Hopkinsom i Emmom Thompson. Najnoviji film iz retrospektive je 'Bijela grofica' ('White Countess', 2005), s Ralphom Fiennesom i Natashom Richardson, snimljen u Kini.

Filmovi će biti prikazivani u Kinu Valli, s iznimkom 'Bijele grofice' koja će imati projekciju na pulskom Kaštelu, a biti će prikazani u Rijeci i Dubrovniku. Veći broj filmova iz retrospektive gostovat će i u Zagrebu u Art-kinu Metropolis MSU. Filmovi s Festivala igranog filma u Puli i ove će godine gostovati na Dubrovačkim ljetnim igrama i Splitskom ljetu s filmovima iz glavne sekcije Nacionalnog programa te odabranim naslovima iz Međunarodnog programa koji će se naći i na programu Riječkih ljetnih noći i Bolskog ljeta, te na Šibenskom ljetu s manjinskim koprodukcijama.


'Bijela grofica', trailer.

Istinska diva hrvatske glazbene scene - Gabi Novak - održat će u nedjelju, 17. srpnja, koncert filmskih songova uz pratnju Matije Dedića na klaviru. Na programu će se naći pjesme izvođene u brojnim filmovima tijekom 55 godina njene bogate glazbene karijere koja je često bila vezana za film, od prvog songa iz crtića 'Susret u snu', preko songova 'Sretan put' iz filma 'H-8' te 'Ljubav i šala' iz filma 'Ljubav i moda', do nezaboravnih evergreena korištenih u filmovima snimljenim u proteklom desetljeću.

Festival poziva i sve zainteresirane u dobi od 18 do 29 godina da se do 6. srpnja prijave u Žiri mladih filmofila ispunjavanjem prijavnice na festivalskim internetskim stranicama. Članovi Žirija, koji se formira po peti put u povijesti Festivala, imaju zadatak gledanja svih filmova nacionalnog i/ili međunarodnog natjecateljskog programa, njihovog ocjenjivanja, sudjelovanja u anketama i diskusiji o viđenim ostvarenjima. Žiri mladih filmofila na samom kraju Festivala dodijelit će i vlastitu nagradu najboljim filmovima iz nacionalne i međunarodne konkurencije. Pozivaju se i amaterski filmski autori na prijavu za 8. izdanje natječaja doFuraj svoj film koje Festival igranog filma u Puli tradicionalno organizira u suradnji s T-Comom i T-Portalom. Krajnji rok za prijavu je 15. lipanj, a sve potrebne informacije, prijavnicu i pravilnik za sudjelovanje na natječaju nalazi se na stranicama Festivala.

Komentari

Nema komentara.