Strogo kontrolirani odred za zabavu - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Strogo kontrolirani odred za zabavu

Strogo kontrolirani odred za zabavu

Kultni fotograf snimio je biografski film o kultnom pjevaču kultnog benda, a na koji su reakcije mahom takve da se i sam može nadati kultnom statusu.

s.p. 03.09.2007 0 komentara

Strogo kontrolirani odred za zabavu

Na nedavnom Sarajevo Film Festivalu publika iz regije mogla je ekskluzivno vidjeti 'Control', biografski film o životu i smrti Iana Curtisa, autora i pjevača legendarnih 'Joy Divisiona'. Na svu sreću, filma se nije dočepao Hollywood, iako je Curtisov život nudio materijal za melodramatsku ekranizaciju od koje bi netko napravio tešku patetiku. Naime, Ian (u filmu ga glumi Sam Riley) je u privatnom životu bio rastrgan između ljubavi prema svojoj vjernoj supruzi Deborah (Samantha Morton) i zaljubljenosti u rock-novinarku Annik Honore (Alexandra Maria Lara). Da stvar bude gora, bolovao je od epilepsije, lijekovi mu nisu previše pomagali i život je prekinuo drastičnim korakom – samoubojstvom u 23. godini. 

Ironijom sudbine, ta smrt donijela je njemu i bendu besmrtnu slavu, iako se svi glazbeni kritičari zaklinju da bi i bez samoubojstva 'Joy Division' ostali zapamćeni kao klasici. No, frontmanova smrt bendu je donijela masovnu pozornost, a Ianu Curtisu kultni status, osobito u darkerskoj subkulturi. 

U vrijeme djelovanja benda, krajem 70-tih se u Veliku Britaniju doselio i nizozemski fotograf Anton Corbijn, koji će postati jedan od najvećih  rock-fotografa i redatelja video-spotova. Snimao je samo glazbenike čiji je rado cijenio, te je par puta fotografirao i Joy Division, mada se nije uspio i sprijateljiti s Ianom. Ipak, (p)ostao je veliki obožavatelj njegove glazbe, te je 1988., godinama nakon njegove smrti, snimio spot za reizdanje pjesme Joy Divisiona 'Atmosphere'. Spot je snimljen u oštroj crno-bijeloj fotografiji kojom je Corbijn izgradio svoju prepoznatljivu poetiku, a koja najviše upamćeni u mnogim njegovim spotovima za Depeche Mode.


'Atmosphere' - Joy Division, r: Anton Corbijn

Ianova supruga Deborah Curtis napisala je biografsku knjigu 'Touching From A Distance', i Corbijn je znao da je filmska verzija te biografije projekt koji je kao rođen za njegov prvi dugometražni film - 'Control'. Doduše, u moru pohvala koje su film zapljusnule, tu i tamo čuje se i pokoji disonantni glas, čije je nezadovoljstvo uvijek upućeno baš predlošku po kojem je nastao. 

Crno-bijeli film  koji je otvorio prateći kanski program 'Petnaest dana autora', dobio je i posebnu nagradu i odlične recenzije, a na festivalu u Edinburghu i glavnu nagradu za najbolji britanski film te onu za najboljeg glumca - Sama Rileya. 


'Control', r: Anton Corbijn, trailer

Na žalost, film je u kolovozu obilježila još jedna smrt, umro je Tony Wilson, producent ovog filma koji je kao glazbeni mogul stajao iza cjelokupne mančesterske rock scene. On je bio jedan od osnivača izdavačke kuće Factory, utemeljitelj i voditelj kluba Hacienda, te je promovirao i Joy Division, a one koje zanimaju detalji preporučujemo da pogledaju odlični film o tim događanjima, '24 Hour People', u režiji Michaela Winterbottoma

'Control' svjetsku kino-premijeru u listopadu, a kako čujemo igrat će i kod nas.  Filmaš Matt Greenhalgh, koji je radio na scenariju za 'Control', potvrdio je nedavno i da sprema još jedan film o prerano umrloj glazbenoj legendi - Johnu Lennonu.  Dokumentarac će se baviti Lennonovim tinejdžerskim godinama, prije popularnosti s Beatlesima, i zvat će se jednostavno - 'Lennon'. Producenti Lennona vidjeli su 'Control' i ponudili posao Greenhalghu, koji se očito dokazao u adaptacija biografija, a još nije poznato da li će angažirati i Corbijna – možda ne žele crno-bijeli dokumentarac?  

Komentari

Nema komentara.