Spike Lee o Katrini - Dokumentarni
Home      Vijesti      Dokumentarni      Spike Lee o Katrini

Spike Lee o Katrini

Uvijek ažuran i angažiran Spike Lee ponovno se, kaže Reuters, našao u centru oluje. Snimat će dokumentarac o političko-rasnim konotacijama Katrine.

m.n. 14.10.2005 0 komentara

Spike Lee o Katrini

Provokativan? Možda. Uvijek angažiran oko crnačke tematike? Sigurno. Iako Spike Lee odbija da ga se smatra glasnogovornikom svih Afroamerikanaca, činjenica je da se često bavi pripadajućom im tematikom (od rasizma, policijske brutalnosti pa do crnačkog nacionalizma). Uragan Katrina za njega stoga predstavlja potpuno savršen materijal – optužbi na račun vladajućih struktura koje su zanemarile crnačko i najsiromašnije stanovništvo ima napretek.

Lee je svjetskim medijima potvrdio da će se koristiti klasično novinarskim metodama i faktima, te će pod svaku cijenu izbjegavati kreativno pripovijedanje. Uz uzvike mnogih radikalnih aktivista koji smatraju da je Busheva administracija pokušala likvidirati najugroženiji sloj New Orleansa, sam je Lee dodao: 'Ovo ne bi bio prvi slučaj razračunavanja s neželjenima. Sjetimo se samo vremena kad je vojska Indijancima dala boginjama zaražene deke'.

Reuters prenosi da je Lee događanja u New Orleansu usporedio s Polanskovim filmom 'Chinatown' gdje voda također nije bila dostavljena ljudima kojima je bila potrebna, te je već u Veneciji iz koje je pratio kataklizmične poplave odlučio da nešto mora napraviti. Dokumentarac će producirati HBO, a Lee je naumio sve spaketirati za obljetnicu Katrine.

Svoje je stavove i naslijeđe Spike Lee objasnio u knjizi 'That's My Story and I'm Sticking To It' koju potpisuje s britanskim piscem Kaleemom Aftabom. Navedeno atribuira odrastanju u Brooklynu, ali i odgoju – uvijek su ga poticali da iznese svoje mišljenje. Njegove su kompanije 40 Acres i Mule danas najveći financijeri crnačkog filma, a Lee je jedan od najzaslužnijih za proboj danas velikih zvijezda: Halle Berry i Denzela Washingtona.
Komentari

Nema komentara.