Aardman - Animirani
Home      Vijesti      Animirani      Aardman

Aardman

Krajem 60-ih i početkom 70-ih godina prošlog stoljeća David Sproxton i Peter Lord radili su kratke animirane filmove koristeći glinu i 16 mm kameru Davidovog oca.

19.01.2004 0 komentara

Aardman

Sve što se dogodilo nakon toga, postalo je važan dio povijesti animiranog filma.

Sve je počelo izradom kratkih animiranih filmova za BBC-jevu emisiju namijenjenu gluhoj djeci, "Vision On". Doduše, prvi njihov rad koji je BBC otkupio bio je crtež na celuloidu, s glupavim superjunakom, nazvanim Aardman, u glavnoj ulozi. Tako je 1972. osnovan Aardman Animations.

Među njihovim ranijim radovima za BBC bio je i film s animiranom glinenom hranom u tanjuru koja se pretvara u smeđu kašu, a 1976. nastao je svima poznati "Morph" – film o simpatičnom terakota čovječuljku koji se može pretvarati u životnje ili jednostavno u kuglu gline od koje je nastao.

Crpeći inspiraciju iz filmova Raya Harryhausena i Terry Gilliamovog rada na TV seriji "Leteći cirkus Montyja Pythona", Aardmanovci su počeli stvarati golemu količinu filmova različitih žanrova, uglavnom namijenjenih starijoj publici. 1978. nastali su "Animated Conversations", koji na duhovit i lucidan način pričaju o ljudima koji pričaju, a animiranje razgovora nastavilo se 1989. - 1990. u seriji "Lip Synch", u okviru koje je i Oscarom nagrađena epizoda "Creature Comforts" u kojoj životinje u zoološkom vrtu pričaju o svom životu u zatočeništvu i žale se na vrijeme i hranu.

Wallace i Gromit

Među sedam Aardmanovih filmova nominiranih za Oscara (dosada su ih osvojili tri) nalazi se i "A Grand Day Out" iz 1989., koji je publici predstavio legendarni dvojac – ekscentričnog izumitelja, ljubitelja sira, Wallacea, i njegovog vjernog psa, Gromita. Uspjeh ove epizode u kojoj Wallace i Gromit grade raketu kako bi otišli na mjesec u potrazi za sirom tražio je nastavak.

Filmovi "The Wrong Trousers" iz 1993. i "A Close Shave" iz 1995. godine osvojili su nagradu Oscar. Genijalnom pričom, parodiranim likovima i impresivnom animacijom postavili su vrlo visoke standarde u svojoj kategoriji. Glavni neprijatelji čovjeku i njegovom psu su zločesti pingvin prerušen u kokoš i mehanički pas psihopat, fini humor provlači se posvuda, a o genijalnom dizajnu likova govore same slike.

Zahvaljujući svestranosti i otvorenosti Aardmanovaca, njihov se rad može vidjeti i u mnogim drugim ulogama. Peter Gabrielov spot "Sledgehammer" iz 1986. godine također je njihova zasluga, a 1984. počeli su raditi TV reklame za različite tvrtke (Enterprise Computers, Domestos, Perrier, Lego i mnoge druge), u kojima se uvijek lako prepozna osebujni stil i duh ove animatorske kuće. Popis kratkih filmova iz Aardmana jednostavno ne prestaje, ali u ovom tekstu, nažalost, nema toliko mjesta.

Angry Kid

Aardmanovci su pokazali da im ni dugometražni film ne predstavlja nikakav problem lansirajući u kina odlični "Chicken Run" 2000. godine, koji su režirali Nick Park i Peter Lord. Njihova kreativnost očito nema kraja, tako da nas svako malo razvesele nekim novim likovima i serijama. Među novijim kreacijama studija Aardman je i bizarna serija "Rex the Runt" i "Angry Kid" koji gledatelja sigurno ne ostavlja ravnodušnim.

Ono što ovog trenutka morate napraviti, je otići na službene Aardmanove stranice www.aardman.com i saznati još više o njihovom radu, a ako imate malo bržu vezu ili puno strpljenja obavezno kliknite do AtomFilms-a jer ćete tamo moći pogledati sasvim pristojan broj legendarnih Aardmanovih malih remek-djela.

Komentari

Nema komentara.