Annecy 2005 / 06 - 11 lipnja - Animirani
Home      Vijesti      Animirani      Annecy 2005 / 06 - 11 lipnja

Annecy 2005 / 06 - 11 lipnja

Najveći, najbolji i sve drugo naj naj festival animacije na svijetu skuhao je svoju ovogodišnju prebogatu službenu selekciju.

m.k. 23.03.2005 0 komentara

Annecy 2005 / 06 - 11 lipnja

Mali će francuski gradić početkom lipnja još jednom spremno dočekati bujicu animatora, producenata, distributera i drugih animacijskih stručnjaka... A kako nas nije zaveo kladioničarski um, nećemo se baviti prognozama tko će ponijeti Annecyjev kristal, već ćemo vas udaviti s onim najsigurnijim - pa da se zna zašto je Annecy to što jest. A to je - mila nam statistika. Selekcija se i ove godine nudi u pet natjecateljskih kategorija: kratki i dugi film, namjenski (glazbeni spotovi, reklame…), TV filmovi, studentski i filmovi za internet. Komisiji je stiglo preko 1500 filmova, a odabrali su 208 bar njima najboljih.

Dugometražne filmove predstavljat će 'istočni blok' i pokoji Skandinavac - točnije, natječu se Rusi, Estonci, Mađari, Šveđani i Danci. No mi smo zapeli za konkurenciju kratkih i tamo pronašli zvijezde i zvjezdice. Planetarno popularni japanski animator Koji Yamamura, čija je 'Glava gora' protekle dvije godine osvojila brdo nagrada (podsjetimo samo na Annecy, Animafest i Hiroshimu i nominaciju za Oscara), napravio je 13-ominutni film 'The Old Crocodile', baziran na ilustacijama, a prema staroj francuskoj dječjoj priči Leopolda Chauveaua. Da je Yamamura doista zvijezda potvrđuje i činjenica da je na ovogodišnjem EXPO-u u japanskom paviljonu dobio i svoj animacijski muzej, točnije izradio je svoju verziju spilje Altamire, u kojoj će posjetitelji moći uživati šetajući kroz njegove ilustracije, ali i interaktivno učiti ponešto o animaciji. Pa svakako zavirite u spilju ovdje.

The Old Crocodile, Koji Yamamura

Druga zvijezda je nizozemski punk-čudak Rosto A. D., koji je prošle godine bio zadužen za anesijevsku selekciju, a inače je pobrao nagrade za mnogo glazbenih spotova (uključujući onaj za Anouk 2000). Ove godine konkurira za nagradu filmom Jona Tomberry. Kako Annecy uvijek podvlači da svojim programom želi pokazati različitost tehnika i ideja, Rosto je sigurno pri vrhu inventivnosti. Riječ je naime o gotičkom hororcu i teoriji odraza paralelnih svjetova. No prije noćne more posjetite njegove web stranice i uputite se u projektić koji radi od 2000 - grafička novela u flashu'Mind my gap'čiji je je zadnji nastavak upravo završio. Kad upoznate lik i djelo, tek tada prosurfajte stranicama making offa anesijevskog mu filma.

Što još ima? Neizbježni Bill Plympton, ali u panorami s filmom 'The Fan and the Flower', a među namjenskim filmovima zvijezde su reklama Dudoka de Wita za United Airlines i glazbeni spot za Badly Drawn Boya i pjesmu Year of The Rat. No, to je samo mali dio. Čekajte da Francuzi izvijeste o posebnim programima, raznim tributima i drugom… Poželjet ćete svi na izvor Eviana i animacije.

službeni site

Komentari

Nema komentara.