Ti prokleti filmovi - Specials
Home      Specials      Ukleti filmski setovi      Ti prokleti filmovi

Ti prokleti filmovi

Neobične smrti, bizarne nesreće, munje, gromovi i nuklearna zračenja - svakakve katastrofe pratile su najpoznatije 'uklete filmove'.

filmski.net 21.05.2008 0 komentara

Ti prokleti filmovi

Ima dosta kobnih filmova o kojima se u Hollywoodu raspredaju urbane legende. 'Atuk' je među najpoznatijima – u toj komediji o eskimskom ratniku koji dolazi u grad, trebale su glumiti velike komičarske zvijezde. Prvi je za ulogu bio zainteresiran John Belushi, ali je skončao od overdosea. Zatim je ulogu preuzeo komičar Sam Kinison, ali je produkcija uskoro zaustavljena, a a Kinison je poginuo u automobilskoj nesreći. Sljedeći na 'crnoj listi' je John Candy, veseli debeljko kojem su također nudili ulogu, ali mu je 1994. otkazalo srce. Uporni producenti su scenarij poslali još jednom debelom komičaru, Chrisu Farleyu, ali pogađate – i on je umro, i to od posljedica drogiranja. Nadamo se samo da scenarij neće slati ostalim komičarima – i ova lista je više nego dovoljna.

'Neprilagođeni' ('The Misfits') iz 1961. su još jedan film koji je bio koban za glumce. Ovaj film Johna Hustona snimao se na vrelim, pustinjskim lokacijama, a velike glumačke zvijezde koje su nastupale učinile su snimanje još usijanijim. svo troje umrlo je nedugo nakon snimanja – Marilyn Monroe se predozirala lijekovima, a izmučenom Montgomeryju Cliftu je nakon godina alkohola i droge otkazalo srce. A Clark Gable? E, pa zabilježeno je da je na kraju snimanja Gable izjavio 'da mu je drago što je snimanje gotovo, jer mu je Marilyn Monroe skoro priuštila infarkt.' Sljedećeg dana je i dobio veliki infarkt, te je umro 11 dana kasnije.


'Neprilagođeni', trailer za zadnji veliki film 3 zvijezde: Marilyn Monroe, Clarka Gablea i Montgomeryja Clifta.

Ep 'The Conqueror' već je zaudarao na katastrofu kada se produkcije prihvatio Howard Hughes, a još više kada je za za ulogu Džingis Kana odabran - John Wayne. Od loših dijaloga bila je opasnija jedna druga stvar – lokacija snimanja u Utahu, u čijoj blizini su se u to vrijeme testirala nuklearna oružja. Ekipa je zanemarila upozorenja vezana uz radijaciju, a od 220 članova ekipe, za bar 91 je utvrđeno da su oboljeli od raka. 46 ih je umrlo, uključujući i veliki John Wayne, kojem je ovo zaista bio katastrofalan film.

'Pasija' je od početka bila pod nadzorom Više sile, pa je pitanje da li su joj Sotona i njegove sluge uopće mogli i nauditi. Jedan od članova ekipe, Jan Michelini, doživio je udar groma, a da to nije bilo slučajno pokazalo se kada ga je za vrijeme snimanja grom udario – i drugi put. Ovaj put udar je 'podijelio' s Jimom Caviezelom, koji mu je priskočio u pomoć, ali nitko od njih nije umro niti je jako ozlijeđen. Ipak je Caviezel nastupao kao Isus – i štogod pretrpio na snimanju (hipotermija, slučajni udarci bičem), uvijek bi 'uskrsnuo' na kraju.


'Blast Effects', kratki dokumentarac o tome kako su nuklearni pokusi vjerojatno usmrtili Johna Waynea i ostatak ekipe 'The Conquerora'.

A James Bond je sigurno zbog brojih leševa koje je kroz godine ostavio za sobom navukao lošu karmu. Najnoviji film, 'Quantum of Solace', na snimanju ima sve više i više pehova. Na sreću Daniela Craiga, stradavaju uglavnom kaskaderi – jedan je s Aston Martinom sletio u jezero, a drugi je s Alfa Romeom udario u kamion, pa zatim u zid, te završio u kritičnom stanju. Zabilježeno je i da je jedan radoznali biciklist stao promatrati snimanje, pa ga je odjednom strefio infarkt i umro je. Čak je i jedan od tehničara iz ekipe izboden nožem, i to od strane žene – što je svakako loš omen za ženskaroša Bonda.

Ratna drama Briana Singera 'Valkyrie' prvo je digla prašinu zbog Tom Cruisea koji se kao scijentolog stalno svađa s Nijemcima, pa se govorilo da će mu zabraniti snimanje na Bendlerblocku, mjestu gdje su smaknuti Stauffenberg i ostali urotnici protiv Hitlera. Zatim su se dogodila nesreća zbog kojih se počelo govoriti o 'Cruise curseu', tj. o Cruiseovom prokletstvu koje uzrokuje razne nesreće. Jedanaest statista u uniformama Wehrmachta ozlijedilo se prilikom pada s teretnog vozila koje je ulazilo u zavoj, a jedan od njih je teže ozlijedio kičmu. A dio scena iz filma morao je biti ponovno sniman jer su negativi slučajno uništeni kod razvijanja – a scene su snimane baš u 'ukletom' Bendlerblocku. Nadamo se da duh Stauffenberga i ostalih ne progoni Cruisea, pa da ovaj neće izgubiti razum.


'The Man Who Killed Don Quixote', insert iz nedovršenog filma Terryja Gilliama.

Terry Gilliam uvijek snima zahtjevne filmove, a čak kada mu i propadaju snimanja, to čini tako spektakularno da zaslužuje poseban dokumentarac. Film 'Lost in La Mancha' pokazuje kako Gilliam nije uspio snimiti film o Don Quijoteu, iako je 10 godina skupljao budžet i angažirao velikog Johnnyja Deppa. No, 70-godišnji glumac Jean Rochefort bio je bolestan tijekom snimanja 'The Man Who Killed Don Quixote’, a na kraju ih je snašla i velika poplava koja je uništila i set i cijeli krajolik. Depp je morao otići na drugo snimanje, financijeri su se povukli i snimanje je otkazano. Moglo bi se reći da je bar dobro da na Gilliamovim filmovima nitko ne umire, ali opet – u zadnjem njegovom filmu je trebao glumiti Heath Ledger, a svi znamo kako je to završilo...

Komentari

Nema komentara.