Nema me - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Nema me

Nema me

I'm Not There (2007.)

Killer Films, Discovery film i video

135' glazbeni, biografski, eksperimentalni

Režija:           Todd Haynes

Uloge: Cate Blanchett, Richard Gere, Heath Ledger, Christian Bale, Michelle Williams, Julianne Moore, Ben Whishaw, Marcus Carl Franklin, Charlotte Gainsbourg, Bruce Greenwood

Scenario:        Todd Haynes, Oren Moverman

Producent/i:   John Goldwyn, Jeff Rosen, John Sloss

Zemlja:          SAD, Njemačka

Linkovi:

službeni site
imdb

Nema me

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.11
9
0.00

Šest Dylanovih inkarnacija - pjesnik, prorok, odmetnik, rock ikona, lažna zvijezda i propovjednik. A gdje je pravi Bob Dylan? Ima ga i nema ga!

Todd Haynes počeo je karijeru kao alternativni redatelj, a kada se pročulo da sprema biografski film o Bobu Dylanu u kojem glume mnoge zvijezde, mnogi su pomislili da će to biti njegov film koji će najviše ući u mainstream vode. I gadno su se prevarili – Haynesov 'Nema me' je u biti eksperimentalni film koji je svojom fragmentarnom pričom zbunio mnoge gledatelje, ali i kritičare.

Riječ je o dramatizaciji Dylanovog života kroz (barem) 6 arhetipskih lica koja predstavljaju faze u Dylanovom životu: pjesnik, prorok, odmetnik, lažnjak, preobraćeni kršćanin i rock zvijezda. Svaki od tih dylanovskih likova glume različiti glumci, među kojima su čak i crni dječak i jedna žena – Cate Blanchett koja je zasluženo dobila mnoge nominacije i nagrade za ovu ulogu.

Tako je jedan od protagonista filma 11-godišnji crni dečko, koji se predstavlja kao folk zvijezda Woody Guthrie (Marcus Carl Franklin) i bježi iz popravnog doma, zabavljajući ljude svojom svirkom. Jack Rollins (Christian Bale) je mladi folk pjevač s političkim angažmanom, koji istinski prihvaća kršćanstvo i počinje pjevati gospel po mjesnim crkvama. Jude Quinn (Cate Blanchett) je rock zvijezda na vrhuncu slave, koju uznemiravaju novinari željni da konačno razotkriju što misli o sebi i društvu. Tu je i mladi buntovnik (Ben Whishaw) koji nosi ime Arthura Rimbauda, te Robbie Clark (zlokobno testamentna uloga Heatha Ledgera), holivudska zvijezda koja se sve više otuđuje od svoje supruge (Charlotte Gainsbourg). Richard Gere glumi ostarjelog Billy the Kida, odmetnika koji se mora sukobiti sa svojim progoniteljem, Patom Garrettom (Bruce Greenwood)...


Trailer za 'Nema me', r: Todd Haynes

Umjesto klasične biografije, ovdje imamo kolaž priča koje se temelje na stvarnim i izmišljenim događajima, mnoge scene referiraju se na Dylanove pjesme, izjave, pa čak i filmove u kojima je glumio ('Pat Garrett & Billy the Kid'). Oni koji ne poznaju Dylanov život i pjesme mogli bi pomisliti da sigurno ne mogu pratiti ovaj film, no opet - i oni koji su pravi 'dilanolozi' ne nalaze se na poznatom terenu. Film zahtijeva reprizu, a čak ni onda se ne može sa sigurnošću odrediti autorov stav prema Dylanu.

Todd Haynes je snimio nekonvencionalan film, a zbog toga ga kritičari ili vole ili odbacuju. Oni koji ga ne vole ocjenjuju da je riječ o 'FILMU kojeg nema'(New York Magazine), kojem 'fali priče i fokusa' (Variety), i koji je jednostavno 'zbrka'(Time). Razočarenje dijela kritičara Haynesom najbolje je izrazio Mick LaSalle (San Francisco Chronicle) koji je zaključio da 'svatko može napraviti loš film, no treba dobar filmaš da bi napravio tako loš film kao Nema me'. Ipak, velika većina kritičara (73% na MetaCritic.com, 78% na RottenTomatoesu!), hrabro je prihvatila Haynesov eksperiment. 

Film se tako proglašava 'Molotovljevim koktelom u fasadi holivudske tvornice biografija' (The New York Times),'kaotičnom zabavom' (Charlotte Observer), 'jednim od najinventivnijih filmova godine' (Salon.com) i 'fascinantnim eksperimentom za gledatelje koji su voljni da se prepuste Haynesovim povremeno hermetičnim meditacijama'  (Washington Post). Iskusni Roger Ebert upozorava da Haynes 'nije načinio portrete Dylana, nego naših percepcija tog pjevača, s tim da nismo ni korak bliže razumijevanju Dylana - kao što i treba biti'. Jedna od najboljih kritika sažima stavove i protivnika i ljubitelja filma. Kritičar Matt Cale (RuthlessReviews) proglašava 'Nema me' 'pretencioznom, apsurdnom, nekoherentnom, brbljavom zbrkom' koja 'ratuje s gledateljem' ali  ujedno priznaje da je volio svaki trenutak filma, a jedini zaključak filma mu je: 'Bob Dylan ne postoji'.

Ili možda ipak postoji? Oni koji žele upoznati pravog Dylana mogu 13.06.'08. otići u Varaždin i tamo uživo vidjeti i čuti pravog Dylana. A prije toga imaju ovaj film - da pokaže fragmente iz Dylanovog života i razbije sva očekivanja o tipičnom biografskom filmu.

s.p.