Priča o Jane Austen - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Priča o Jane Austen

Priča o Jane Austen

Becoming Jane (2007.)

Miramax Films, Pa-Dora

120' drama, romansa, biografski

Režija:           Julian Jarrold

Uloge: Anne Hathaway, James McAvoy, Julie Walters, James Cromwell, Maggie Smith

Scenario:        Sarah Williams, Kevin Hood

Producent/i:   Robert Bernstein, Graham Broadbent, Douglas Rae

Zemlja:          Velika Britanija

Linkovi:

službena stranica

Priča o Jane Austen

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.00
14
0.00

Može li društveno neprihvatljiva ljubav opstati? Čega su se sve spremni odreći protagonisti te iste ljubavi?

Godina je 1795., a mlada Jane Austen (Anne Hathaway) odlučna je dvadesetogodišnja spisateljica u usponu. Ona je već tada imala viziju svijeta bez društvenih klasa koji može prijeći preko ponosa i predrasuda i u kojemu je moguće ostvariti nezamislivo – udati se iz ljubavi. Ipak, njeni roditelji se nisu slagali s takvom životnom filozofijom. Bili su prezauzeti traženjem odgovarajućeg budućeg muža za Jane kako bi joj osigurali visoki društveni status i sve ono što on nosi – novac, utjecaj i moć. Gospodin Wisely (Laurence Fox), nećak bogate aristokratkinje Lady Gresham (Maggie Smith), činio im se kao savršen odabir.

Jane ipak upoznaje šarmantnog i privlačnog Thomasa Lefroya (James McAvoy), zakletog protivnika aristokracije i ubrzo se između njih dvoje javljaju ljubavne iskre začinjene dosjetljivim humorom i međusobnim razumijevanjem. Njegov intelekt i simpatična arogancija zainteresiraju i privuku Jane te se ona naposljetku zaljubi preko ušiju. Ubrzo njihovo otvoreno udvaranje počinje smetati okolini te se mladi par susreće s velikim problemom. U pokušaju da se vjenčaju spremni su riskirati sve u životu – familiju, prijatelje i bogatstvo.


'Priča o Jane Austen', trailer

Ovu autobiografsku priču o životu i djelu poznate engleske spisateljice režirao je Julian Jarrold koji se do sada uglavnom bavio režiranjem televizijskih filmova ('Velika očekivanja') i epizoda televizijskih serija ('The Cantebury Tales', 'Silent Witness'), a uratci za veliko platno nisu najbolje prolazili kod kritike.

Ipak, 'Priča o Jane Austen' na Rotten Tomatoes ima solidnih 58% s općim dojmom da je kvalitetno napravljena, ali da joj fali svježine i novih pojedinosti o životu spisateljice. Jeff Vice je za Deseret News napisao 'ovo je zanimljiva drama s dobro odglumljenim ulogama te predstavlja pravo osvježenje nakon ljetnih prenapuhanih blockbustera'. S njime se ne slaže Elzabeth Weitzman koja je u New York Daily Newsu izrazila svoje nezadovoljstvo komentarom 'ne mogu se oteti dojmu da je sve ovo već viđeno i bolje napravljeno'.

S druge strane, publika je u velikoj većini zadovoljna 'Pričom o Jane Austen' te je preporučaju svima koji u filmu žele romansu i ljubav. Ne treba posebno naglašavati da će se film svidjeti i brojnim ljubiteljima književnih djela Jane Austen. Inače, zanimljivo je da su poznatu spisateljicu mogle glumiti i Kate Winslet, Natalie Portman i Keira Knightley, ali odabir je pao na Amerikanku Anne Hathaway koja se proslavila s 'Vrag nosi Pradu'. Za ovu ulogu morala je naučiti svirati klavir i steći britanski naglasak.

Izgleda da su se redatelju Jarroldu omilile ovakve povijesne priče pa se već sprema snimiti ekranizaciju 'Brideshead Revisited' - najpoznatije priče o propasti britanske aristokracije, koja se kuha već nekoliko godina.