James McAvoy

01.01.1979 Glasgow, Škotska, Velika Britanija James Andrew McAvoy

Njegov izrazit talent za izvođenje kompleksnih uloga učinio ga je danas cijenjenim i traženim glumcem u Hollywoodu.

James_McAvoy

Rođen je 1.siječnja 1979. u Glasgowu, u Škotskoj. Njegov odgoj preuzeli su baka i djed nakon što su mu se roditelji rastali 1986. godine. Odrastajući u 80-ima, poput spužve je upijao američke filmove tog doba kao što su 'Top Gun' i 'Povratak u budućnost'. Sam sebe opisuje kao velikog ljubitelja filma i znanstvene fantastike. Oduvijek je želio postati glumac, a prva ozbiljna prilika da ostvari svoj san pružila mu se kad je upoznao škotskog glumca Davida Haymana na jednoj školskoj priredbi.

Hayman je zapamtio McAvoya i nazvao ga mjesec dana poslije jer ga je zanimalo želi li tada vrlo mladi James pristupiti audiciji za film 'The Near Room' (1986) koji progovara o dječijoj prostituciji. Sitna uloga koju je Mcavoy dobio u ovom filmu osigurala mu je mjesto na Kraljevskoj akademiji za ples i glazbu.

Nakon mature, seli se u London, gdje dijeli malen stan sa čak četiri cimera i psom. U to vrijeme prilično frustriran zbog neuspjeha da realizira svoje planove o glumačkoj karijeri, zapošljava se u pekari te skoro odustaje od glume. Nastavak njegove glumačke karijere osigurala je mala uloga u mini-seriji o Drugom svjetskom ratu – 'Združena braća' (2001) – koju smo i mi imali prilike gledati na HRT-u. Izgleda da se ovdje dobro snašao jer nastavlja s televizijskim projektima.

Nakon toga ovaj mladi i talentirani glumac privlači veliku pažnju glumivši u znanstveno fantastičnoj seriji 'Children of Dune' (2003). Slijedi sporedna uloga u britanskom kriminalističkom serijalu 'State of Play' (2003) koji je prikazivan na BBC-u. Još jednu ulogu ostvario je u humorističnoj seriji 'Shameless' (2004-2005), a za vrijeme snimanja upoznaje svoju devet godina stariju buduću ženu, Anne-Marie Duff. Par se vjenčao u listopadu 2006. godine.

Usprkos velikoj popularnosti u Velikoj Britaniji, glumac je poprilično nepoznat van matične države sve do izlaska visokobudžetnog blockbustera 'Narnijske kronike: Lav, vještica i ormar'. U ulozi dobroćudnog šumskog fauna, Gospodina Tumnusa, zadivio je publiku i kritiku. 'Narnija' je, na krilima uspjeha 'Gospodara prstenova' koji je kod publike izazvao veliku glad za epskim fantazijama, zaradila vrtoglavih 750 milijuna dolara na kinoblagajnama.

McAvoyeva najcjenjenija uloga do sada je ona u 'Posljednjem škotskom kralju' – režiserskom debiju Kevina MacDonalda baziranom na romanu Gilesa Fodena iz 1998. U glavnoj ulozi pojavljuje se Forest Whitaker, a McAvoy glumi lik nesavršenog, ali ambicioznog i humanog Garrigana. MacDonald je nakon završetka snimanja bio toliko oduševljen mladim glumcem da je izjavio: 'On je nesumnjivo najbolji Britanski glumac mlađi od trideset godina'.

Sa šest filmova iza sebe u periodu od samo dvije godine, James ne pokazuje nikakve znakove umora. 2007. godine pojavljuje se u romantičnoj komediji 'Starter for 10', a zatim i u 'Okajanju' gdje je glumački talent ukrstio s Keirom Knightley. Glumio je i u komediji 'Penelope' (2006) gdje glumi rame uz rame sa Christinom Ricci, a cijelu priču režirala je Resse Witherspoon. Svoj doprinos dao je i biografskoj drami koja govori o životu i djelu poznate engleske spisateljice - 'Priča o Jane Austen' (2007). Njegov posljednji film nesumnjivo je podigao najviše prašine, vjerovatno zato što se u njemu ukazala jedna i jedina Angelina Jolie. Radi se o napetom trileru 'Tražen', Timura Bekmabetova, gdje McAvoy glumi hladnokrvnog ubojicu.

Naš James je 2007. godine uvršten na listu najseksi muškaraca magazina People, što je samo doprinjelo njegovoj uzlaznoj karijeri i popularnosti. Nije ni čudno da se šuška kako je upravo on prvi izbor Guillerma Del Tora i Petera Jacksona za ulogu Bilba Bagginsa u nadolazećem 'Hobitu'.

Linkjet

'Prava stvar' za rođendan Male scene!

'Prava stvar' za rođendan Male scene!

Kazalište Mala scena obilježava 25 godina postojanja te najavljuje svoju novu predstavu za odrasle, sa zvjezdanom glumačkom podjelom ...