Zorro: Maskirani osvetnik - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Zorro: Maskirani osvetnik

Zorro: Maskirani osvetnik

The Mask of Zorro (1998.)

Columbia TriStar / Blitz film i video

136' akcija, avantura, komedija

Režija:           Martin Campbell

Uloge: Antonio Banderas, Anthony Hopkins, Catherine Zeta-Jones, Stuart Wilson, L.Q. Jones

Scenario:        John Eskow, Ted Elliott, Terry Rossio

Producent/i:   Steven Spielberg, David Foster, Doug Claybourne

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb

Zorro: Maskirani osvetnik

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.15
26
0.00

Moderna filmska reinkarnacija legendarnog maskiranog junaka, borca za pravdu i nepopravljivog romantičara.

Godina je 1821. Kaliforniju kontroliraju Španjolci koji ugnjetavaju i tlače starosjedioce. Takav odnos vlasti ne odobrava Diego de la Vega (Anthony Hopkins), ugledni španjolski plemić i zemljoposjednik koji u slobodno vrijeme navlači masku i bori se na strani običnog seljaka.

Na drugoj strani je pokvareni guverner Rafaell Monterra (Stuart Wilson) koji nekako uspjeva stati na kraj maskiranom osvjetniku. Saznavši njegov pravi identitet hapsi ga, usljed čega ne namjerno ubija njegovu suprugu, te mu otima kćer Elenu (Catherine Zeta-Jones).

Nakon što je svog velikog rivala bacio u tamnicu sa Elenom odlazi u Španjolsku. Dvadeset godina kasnije sada već zrela djevojka Elena i Rafaell vraćaju se u Ameriku gdje ih čeka Diego koji je u međuvremenu pobjegao iz zatvora i regrutirao pojačanje u liku Alejandra Murrieta (Antonio Banderas), talentiranog, strastvenog borca i razbojnika.

On također ima nerazrješene račune sa Monterrom čiji glavni saveznik, korumpirani kapetan Love, mu je ubio brata. Stari Diego uzima Alejandra pod svoje podučavajući ga svim svojim trikovima ne bi li ga nasljedio u ulozi Batmana onog vremena. Osim mačevanja morat će ga naučiti i pristojnosti s obzirom da taj sitni lopov baš i nije uglađen.

Redatelj Marin Campbell u prvi je plan stavio Hopkinsa i Banderasa i njihov učitelj-učenik odnos. Spektakularno koreografirane borbe i nešto manje spektakularne sporedne, pomalo irelevantne priče glavne su odlike ovog naslova.

Ova najnovija ekranizacija priče o maskiranom osvetniku samo je jedna u nizu brojnih interpretacija legende o Zorrou. Priča započinje 1919. godine kada je američki pisac Johnston McCulley napisao knjigu o Zorroovim junaštvima. Usljedili su nijemi filmovi o  koji su proslavili Douglasa Fairbanksa, jednog od prvih akcijskih junaka u povijesti filma.

i.k.