Antonio Banderas

10.08.1960 Malaga, Španjolska Antonio Banderas

Nekadašni ljubimac Pedra Almodovara uspješno je internacionalizirao svoju filmsku karijeru, čiji je drugi dio obilježila suradnja s Robertom Rodriguezom.

Antonio_Banderas

Ozljeda stopala ispriječila se Banderasovoj profesionalnoj nogometnoj karijeri i prebacila mu fokus na glumu. Završio je dramsku školu u Malagi i nastavio s glumačkim radom u Španjolskom nacionalnom kazalištu gdje ga je uočio redatelj Pedro Almodovar i ponudio ulogu u filmu 'Labirinth of Passion' (1982), seksualnoj farsi o transvestitima, punk-rockerima i nimfomanijacima. Suradnu su nastavili 'Matadorom' (1986), gdje je Banderas glumio nestabilnog studenta matadora koji policiji priznaje zločine koje nije počinio. Sljedeće godine, 1987., u filmu 'Law of Desire' (režira opet Almodovar) Banderas je utjelovio prvi u nizu svojih gay karaktera glumeći heteroseksualca koji, nakon što otkrije homoseksualnu ljubav, postaje manijakalno posesivni ubojica.

Sljedeća dva filma Banderas-Almodovar, 'Women on the Verge of a Nervous Breakdown' (1988) s Carmen Maura i 'Tie Me Up! Tie Me Down' (1989) s Victoriom Abril, Almodovarovim muzama, imali su zadatak predstaviti ga američkom tržištu. Mada Banderas nije baš vješto baratao engleskim jezikom, ipak je 1991. odustao od angažmana u filmu 'High Heels' i debitirao u Hollywoodu ulogom kubanskog trubača u filmu 'Kraljevi mamba' (1992). U 'Philadelphiji' (1993) glumi dečka glavnog glumca Toma Hanksa koji u filmu umire od AIDS-a , a radeći na filmu 'Intervju s vampirom' (1994) uživa u društvu Brada Pitta i Toma Cruisea kao Cruiseov bivši ljubavnik.

1995. snima čak pet filmova i nastavlja suradnju s drugim redateljem koji će mu obilježiti karijeru, Robertom Rodriguezom, i to na filmu 'Desperado', a 1995. nastaje omnibus 'Četiri sobe'. Pregusti raspored snimanja nije urodio plodom pa je Banderasu, nakon nekoliko neuspjeha, dobro došla 'Evita' (1996) u kojoj glumi sa slavnom pop pjevačicom Madonnom. Uloga ga je vratila nazad u igru i počeo je birati bolje uloge i pojavljivati se u manje filmova.

S crnom komedijom 'Crazy in Alabama' (1999) i Melanie Griffith u glavnoj ulozi (supruga, upoznali su se na snimanju komedije 'Dvostruki zavodnik') Banderas je debitirao kao producent i redatelj. Nakon filmova 'Trinaesti ratnik' (1999) i 'Play it to the Bone' (2000) ponovo surađuje s Robertom Rodriguezom u 'Spy Kids' (2001), ovaj put u ulozi kidnapiranog, umirovljenog tajnog agenta kojeg trebaju spasiti vlastita djeca. 2002. i 2003. slijede nastavci, svi odreda box office hitovi. Podijeljene kritike polučio je de Palmin triler 'Fatalna žena' (2002), što se ne može reći za posljednji iz Mariachi triologije, Rodriguezov 'Bilo jednom u Meksiku' (2003).

Okušao se i u animiranom žanru posudivši svoj glas jednom od likova u 'Shreku 2' (2004), a na ozbiljnije projekte vraća se s filmom 'Imagining Argentina' (2004), gdje glumi argentinskog scenarista kojem nestaje žena (Emma Thompson).

Banderas je ponovio ulogu maskiranog osvetnika u nastavku 'Legenda o Zorrou' (2005). Zorro se ovdje mora odreći svog uzbudljivog načina života kako ne bi izgubio ženu i dijete. Nažalost, nastavak legendarnog 'Zorroa: Maskiranog osvetnika' (1998), na kojeg se čekalo sedam dugih godina razočarao je mnoge u usporedbi s prvim dijelom, i kvalitetom i zaradom. U 'Take the Lead' (2006), Banderas portretira plesača Pierrea Dulainea koji se odriče honorara kako bi približio ples siromašnoj djeci. Zatim ponovno daje glas mačku u čizmama u trećem nastavku 'Shreka'.

2008. ovog latino ljubavnika možemo vidjeti u filmu 'Mamin novi frajer', gdje glumi kriminalca koji se zaljubljuje u privlačnu Meg Ryan. Trenutačno radi na nekoliko projekata od kojih je važno spomenuti kriminalistički 'The Code', dramu 'The Other Man', a šuška se o tome da bi se mogao pojaviti u nastavku megapopularnog 'Sin Citya' kojega će ponovno režirati Miller i Rodriguez.

Banderas se 1996. oženio glumicom Melanie Griffith s kojom ima kćer, Stelu Carmen. To mu je drugi brak, od 1988. do 1996. bio je oženjen španjolskom glumicom Anom Leza, koju je upoznao na snimanju Almodovarovog filma 'Women on the Verge of a Nervous Breakdown'.