Angažiran, muzikalan i sexy Tabor - Kratki
Home      Vijesti      Kratki      Angažiran, muzikalan i sexy Tabor

Angažiran, muzikalan i sexy Tabor

Tabor Film Festival u čak 9 dana predstavlja erotiku, queer, video-aktivizam, najbolje europske kratkiše, koncerte i Normana McLarena.

s.p. 04.07.2008 0 komentara

Angažiran, muzikalan i sexy Tabor

Tabor Film Festival se u velikom stilu vraća na svoju staru lokaciju, dvorac Veliki Tabor u Desiniću. Sprema se dosad najdulje, devetodnevno izdanje (11.-19.07.2008.) festivala koji prati filmove kratkog metra iz zemlje i cijelog svijeta.

Stranih filmova je 69 i bit će podijeljeni u 7 tematskih blokova. U domaćoj konkurenciji je 19 filmova u 3 sekcije, među njima i annecyjevski crtići 'Morana' i 'Ona koja mjeri', 'Ti meni, ja tebi' Irene Škorić, te 'Ručak' Ane Hušman koji je trijumfirao na posljednjim Danima hrvatskog filma. Hušman će inače navratiti na festival i za jedan edukativni program - vodit će radionicu za osmoškolce. Od stranih filmova s uglednih festivala stižu 'Bernijeva lutka' s Annecyja i 'Kao ja, samo bolji' koji je bio i na Annecyju i na Animafestu.


'Dezerter', trailer

U žiriju domaće konkurencije je i posebna gošća - Mia Engberg. Tu redateljicu dokumentarnih filmova spominjali smo u tekstu o mobitelskom lezbijskom porniću kojeg financira vlada, a Tabor će predstaviti njezine angažirane radove o ljudima na marginama društva (gay skinheadsi, vegani, djeca s ulice). Njezin rodni i ini aktivizam poklapa se s angažiranom tematikom festivala.

Tako će se održati i retrospektiva Hamburg Lesbian and Gay Film festivala, najvećeg i najdugovječnjeg festivala queer tematike. Nakon tih filmova zanimljivih naslova kao što su 'Mažoretkinje u svemiru', imamo i angažman protiv droge, te četiri kratka filma koji razmatraju probleme ovisnosti sa posebnim osvrtom na posljedice konzumacije i sve češću trgovinu ljudima.

Oliver Sertić iz udruge Restarted odabrao je i četiri filma koji su primjeri video-aktivizma. Dokumentarac ‘Deserter’ bio je u konkurenciji IDFA-e i bavi se vojnikom koji umjesto odlaska u Irak, radije bježi u kanadu. Dva aktivistička filma promoviraju bicikl kao prijevozno sredstvo, a četvrti film je tek montirani rad o posljednjoj Gay Pride paradi u Zagrebu, viđenoj očima samih gay aktivista.


'I'm from Barcelona' - 'Tree House', projekt La Blogotheque

Posebno zadovoljstvo filmofilima bit će retrospektiva uglednog  Normana McLarena, a velika poslastica je i program 'Kratki su bitni', u kojem Europska filmska akademija i United International Pictures predstavljaju filmove nominirane za najbolji kratki film EFA-e 2007. Treba istaknuti da je predviđeno i da se ovaj program predstavi na turneji po cijeloj Hrvatskoj. Iz Njemačke nam u popratnom programu dolaze i kratkiši s berlinskog 22. Inter film festivala, a Tabor podsjeća i na najbolje filmove sa sedme Revije amaterskog filma, koje je izabrao 'najstroži' žiri - publika RAF-a. Iz susjedstva dolazi i Komšiluk – program filmova kojeg su ovog desetljeća snimali uglavnom autori s beogradske ADU. 

Ljubitelji glazbe uživat će u 'Predstavama za van', video-podcastima organizacije La Blogotheque koja je svaki tjedan pozivala umjetnike i bendove da održe nastupe, a zatim bi ih cijeli dan snimali bez priprema i naknadnog uređivanja. Inspiran time, i Tabor pokreće sličan projekt te počinje snimati bendove, što će biti dostupno na portalu Taboroteka. Ostale informacije o ovom velikom festivalu kratkog filma potražite na službenoj stranici festivala ovdje.

Komentari

Nema komentara.