Počeo Tabor, sad će i Supetar - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      Počeo Tabor, sad će i Supetar

Počeo Tabor, sad će i Supetar

Na 7. Tabor film festivalu uživajte u kratkišima, amaterskim i dječjim filmovima, a Supetar film festival sprema super dokumentarce.

s.p. 02.07.2009 0 komentara

Počeo Tabor, sad će i Supetar

Otvoren je 7. međunarodni festival kratkometražnog filma Tabor film festival, koji se od 1. do 5. srpnja održava u Zaboku. Program ovogodišnjeg festivala sastoji se od 48 filmova iz 24 zemlje, te 18 filmova u domaćoj konkurenciji. Festival je otvorio film 'Ciao Mama' domaćeg redatelja Gorana Odvorčića, a počele su i prve jutarnje projekcije filmova za djecu koje su pogledali mališani iz vrtića u Zaboku. Oko 19 sati prikazane su projekcije najboljih filmova sa ovogodišnjeg RAF-a, a navečer je publika odgledala prvi blok filmova iz međunarodne konkurencije.

U međunarodnoj konkurenciji program je koncipiran u pet blokova: 'Izazovi i sukobi', 'Čudno ili čarobno', 'Na rubu', 'Ljudski faktor'" i 'Od mladosti do odnosa'. Domaći filmovi dijele se na 3 sekcije: 'Žene', 'Muškarci' i 'Društvo'. O najboljim filmovima će odlučivati međunarodni žiri u kojemu će sudjelovati britanski redatelj Osbert Parker, mađarsko-poljski redatelj animacije Tomek Ducki, irski redatelj Ronan O' Leary, srpska redateljica Aleksandra Urošević, hrvatski redatelj Daniel Kušan te redatelj animiranih filmova Veljko Popović.
 
Detaljno je predstavljen program i najavljeni gosti Supetar Super Film Festivala, koji će se prvi put održati od 9. do 12. srpnja 2009. u dvorištu mjesne crkve u Supetru na otoku Braču. U glavnom programu ukupno je 10 filmova iz 9 europskih zemalja, a svaku festivalsku večer će u 21h otvoriti po jedan polusatni naslov redatelja Branka Lentića, inače rođenog Bračanina.


Trailer za 'Bahrtalo'.

Festival će otvoriti mađarsko-njemačko-austrijski film 'Bahrtalo!' ('Sretno!') Roberta Lakatosa, realistična komedija o dva najbolja prijatelja na putovanju u inozemstvo. Ovaj dokumentarac čistokrvna je istočnjačka komedija puna zabavnih realističnih zapleta i još nevjerojatnijih raspleta. Film je dobitnik nagrade Europa Cinemas Label na festivalu u Karlovim Varyma, a film će u Supetru osobno predstaviti i sam redatelj.

Jedan od aduta festivala je i kratki film 'Leglo' ('Litter')  španjolskog redatelja Oscara Pereza, koji će zajedno s montažerkom Mariom del mar de Ribot također biti gost Festivala. Perez se može pohvaliti nagradom Silver Cub za najbolji kratki dokumentarac s IDFA-e u Amsterdamu, ali i glavnom nagradom Mediteran film festivala u Širokom Brijegu za svoj zadnji film 'Krojač'. Bračka publika po prvi put će imati prilike vidjeti i hrvatski film 'Solo' Tomislava Žaje i Davora Švaića, u kojemu je dokumentirano preplovavanja Atlantskog oceana u 6 i polmetarskoj jedrilici. Posljednji film koji je ušao u program je njemački 'Sonbol' Nike Apela, u kojem glavna junakinja Fatima živi sama, vodi vlastitu zubarsku ordinaciju, vozi reli i živi sama - u Iranu. Više o Festivalu na službenoj stranici ovdje.

Komentari

Nema komentara.