Što biste kupili od Davida Lyncha? - Kratki
Home      Vijesti      Kratki      Što biste kupili od Davida Lyncha?

Što biste kupili od Davida Lyncha?

Osjećate li se paranoično? Jer korporacije nas očito već dobro poznaju, pa su navalile na najdraže nam redatelje. Sa sloganom kupujmo Lynchovo, budućnost je ok.

m.b. 20.05.2005 0 komentara

Što biste kupili od Davida Lyncha?

Svi se dobro sjećamo Boba Harrisa a.k.a. Billa Murrayja koji izgubljen u životu i prijevodu reklamira whiskey u Tokiju, no oduzmemo li poznatom jadničku krizu srednjih godina i pozamašnu svoticu koju će poput, primjerice, Cro Copa zaraditi u svega nekoliko sekundi prodavanja duše vragu iliti Korporaciji X, ostaje nam pravo pitanje, zašto se poznate face laćaju prljava posla?

David Lynch ima jedan od odgovora, pa kaže da u takvim prilikama ima mogućnost raditi s najrazličitijom tehnologijom i tehnikom koja mu inače nije dostupna, a koja mu kasnije pomaže pri radu na svojim igranim djelima. Mi ćemo se za sada s time složiti, pogotovo nakon što smo bacili pogled na kolekciju od 20-ak televizijskih reklama koje je izradio za neke od najprestižnijih proizvoda na tržištu, od parfema (Kleinov 'Obsession', Armanijev 'Gio', Lancomeov 'Paris', Lagrefeldov 'Sun Moon Stars' ili Yves Saint Laurentov 'Opium'), igraćih konzola ('Playstation 2'), sportske opreme ('Adidas'), hrane ('Barilla') ili automobila ('Nissan Micra').
 
Iako nam je teško zamisliti sumanutoga Lyncha kako posluje s marketinškim odjelom u kojem nekoliko tim-zbildanih menadžera satima može raspravljati o target skupinama ili semantičkom značenju šalice kave, David se očigledno ipak snašao u takvoj ulozi te tvrdoglavo isporučio naručiteljima što su i tražili – punokrvnu linčijanu koja ovaj put ima još neki zadatak osim dobrano zamutiti sve nam poznate spoznaje i izokrenuti svijet naglavce.

Playstation 2 'The Third Place'

Kao najbolji primjer takvoga Davidova djelovanja uvijek se izdvaja hiperpoznata kampanja za Playstation 2 'The Third Place' u kojoj je režirao nekoliko preludih spotova koji uključuju bambija, vukodlake i veslanje na jezeru. To nas doduše ne čudi mnogo, s obzirom na to da Playstation uz šminkerski Diesel danas radi najbolje reklame, pa se tako može pohvaliti da su im kampanje radili Shynola, Chris Cunningham ili Frank Budgen ('fun, anyone?').

Riječima 'Not up. Not down. Not waking. Not sleeping. Not in. Not out. You're not here. And you certainly ain't all there. Where are you?', najbolje se opisuje što je zapravo Treće mjesto stvoreno u jednominutnoj reklami u kojoj nervozni jadničak prolazi kroz nekoliko bizarnih interijera i situacija dok napokon ne stigne u 'The Third Place', u kojem mu dobrodošlicu zaželi ni manje ni više nego čovjek-patka (reklamu pogledajte ovdje, a virnite malo i ovdje).

No, kao i u samim reklamama, Davidov je odabir proizvoda koje će reklamirati jednako bizaran. Primjerice, u 3 crno-bijela spota za kućni test za trudnoću 'Clear Blue Easy' glavnu je ulogu povjerio Marisi Parker koja u kupaonici nervozno čeka da prođe jedna minuta i da se pokažu rezultati testa, dok se sve što je okružuje pretvara u yes ili no, od šampona do slavina ili kapljica vode. Naravno, kako bi sve bilo vjerodostojnije, glumica je sama i napravila test, a šaljivdžija Lynch joj je podvalio test trudne članice snimateljske ekipe, pa se snimanje nakratko i prekinulo nakon što je jadna Marisa skolo pala u nesvijest.

Clear Blue Easy One Minute

Reklame koje je Lynch radio za cigarete 'Parisienne' i za namještaj 'JC Decaux' dio su reklamnih tv-serijala u kojima su svoje prste imali i mnogi drugi redatelji, primjerice, pariške su cigarete zainteresirale Jean-Luca Godarda, Enkija Bilala, ovogodišnjeg kanskoga predsjednika Emira Kusturicu i Giuseppea Tornatorea, a reklama za namještaj uključivala je čak 12 mega redateljskih zvijezda od kojih je svaka snimala cca 7 sekundi u 12 različitih gradova svijeta. Lynch je bio zadužen za Los Angeles, a ostale su gradove među sobom podijelili Wim Wenders, Francis Ford Coppola, Spike Lee, Mike Figgis i ostali.

No, mogli bismo mi tako do sutra, jer reklama je mnogo, a bizarnosti i zanimljivih podataka vezanih uz snimanje još više. Npr., u spotu za 'Barillu' glumi Gerard Depardieu, u reklami za Lagerfeldov parfem Daryl Hannah, u spotu za 'Obsession' Lara Flynn Boyle, japanska kampanja za 'Georgia Coffee' uključivala je totalnu simulaciju Twin Peaksa sa ženom Cjepanicom i agentom Cooperom, a za reklamiranje Nissan Micre David se odlučio jer mu se jako sviđaju prednja svjetla na tom autu.

Uglavnom, sve što smo vam prešutjeli čekirajte na davidovu homepage lynku, a prije toga virnite i na apurdni sajt koji se pozabavio svim aspektima Lynchova stvaralaštva, pa i reklamama.

Komentari

Nema komentara.