Sprema se Animafest i otvara Revija - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      Sprema se Animafest i otvara Revija

Sprema se Animafest i otvara Revija

Animafest traži filmove, Revija filma prisjeća se Vedrana Šamanovića, 'Crnci' imaju nagradu, a Restart i SC natječaj.

s.p. 25.11.2009 0 komentara

Sprema se Animafest i otvara Revija

20. izdanje Svjetskog festivala animiranog filma - Animafesta posvećeno kratkometražnom animiranom filmu održat će se u Zagrebu od 01. – 06. lipnja 2010. godine. Prijave filmova za natjecateljski program festivala su u tijeku, a prijaviti se mogu kratkometražni animirani filmovi u trajanju od 30 sekundi do 30 minuta. Rok za prijavu filmova je 31. siječnja 2010., a za detaljnije informacije i prijavu filma kliknite ovdje.

Povodom iznenadne smrti Vedrana Šamanovića, Hrvatski filmski savez i Kino klub Split odlučili su posvetiti 41. reviju hrvatskog filmskog i videostvaralaštva upravo njemu. U njegovu čast će na samom otvorenju Revije (u petak, 27. studenog, u 19 sati, u Kinoteci Zlatna vrata) prikazati Šamanovićev film 'Maturanti i plesači' iz 2008.

Hrvatski film 'Crnci' Zvonimira Jurića i Gorana Devića dobio je glavnu nagradu na međunarodnom filmskom festivalu LIFFe koji je u nedjelju završen u Ljubljani. Film je nagrađen glavnom nagradom Vodomec za koju su konkurirali filmovi prikazani u kategoriji perspektive, a dobio je i odlične kritike prilikom prikazivanja. Tročlani međunarodni žiri u obrazloženju nagrade naveo je da ju dodjeljuje zbog 'ekspresivne glume, uvjerljive priče i maštovite režije'.

Nakon velikog broja prikazivanja na festivalima, animirani film 'Mobitel mania' Darka Vidačkovića dobio je nagradu 'Best Film Produced by a Film School' na Tjednu eksperimentalnog filma u Madridu, koji se održava od 20. do 27. studenog 2009.

'Mobitelmania', r: Darko Vidačković.

Kultura promjene SC-a i udruga Restart pozivaju sve zainteresirane da se prijave na intenzivnu radionicu o kreiranju angažiranog video sadržaja koja će se održavati od 4. do 9. prosinca u Studentskom centru u Zagrebu. Rok za prijavu na radionicu je 30. studenog. Radionica uključuje intenzivni tečaj upoznavanja sa kamerom, montažom te osnovama novinarskog 'sklapanja' priče, kao i praktični dio implementacije naučenog kroz rad na terenu i dovršavanje vlastitog video priloga. Radionica će se održavati svakodnevno od 17 do 22 sata, pa se traže samo oni koji mogu sudjelovati na svim terminima tijekom šest dana trajanja radionice! Kotizacija za sudjelovanje u radionici iznosi 200 kuna, a za prijavu treba ispuniti prijavnicu i poslati je na ivana.sansevic@gmail.com.

Hrvatska premijera dokumentarnog filma 'Vjeko - bosanski fratar mučenik' scenarista Hrvoja Hitreca i redatelja Jakova Sedlara održat će se u četvrtak, 26. studenog, u 19 sati, u dvorani Vijenac Nadbiskupskog pastoralnog instituta u Zagrebu (Kaptol 29a). Glavni junak filma je fra Vjeko Ćurić koji je 15 godina vršio svećeničku i redovničku službu u misiji u Ruandi, nije se povukao niti za vrijeme krvavog građanskog rata tijekom kojeg je spasio stotine ljudi od sigurne smrti, a ubijen je 1998. u glavnome gradu Ruande.

Projekcija kratkih filmova 'Crtić za laku noć' organizira se u četvrtak, 26. studenog, od 19.15 sati, u zagrebačkoj Nano galeriji. Filmove mladih umjetnika i studenata novih medija iz Münchena, Vancouvera, Istanbula i Zagreba izabrala je kustosica Basak Senova. Teme selekcije su: Priče, Tragovi i Mjesta. Projekcije su dio Upgrade!Zagreb ciklusa događanja za promociju novomedijske umjetnosti.

U sklopu Pula Echo Festa Internacionalni festival eksperimentalnog filma i videa 25 FPS predstavit će dva programa zapaženih i nagrađivanih filmova. U petak 27.11. prikazat će se The Best Of 2005-2008 sa zapaženim filmovima iz petogodišnje povijesti 25 FPS-a. U subotu 28.11. prikazuju se zapaženi filmovi s ovogodišnjeg festivala. Programi se prikazuju 27. i 28. studenog u 21.30 sati u klubu Marelica DHB, a kompletan popis filmova i sve ostale informacije potražite na službenoj stranici festivala.

ETNOFILm² održava se po drugi put u Rovinju od 8. do 11. travnja 2010. Prijave za natjecateljski dio festivala i radionice montaže filma primaju se do 25. siječnja 2010. Za sve dodatne informacije molimo obratiti se na: tamara@etnofilm.com ili tanja@etnofilm.com 

Komentari

Nema komentara.