Solun, Split i školica - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Solun, Split i školica

Solun, Split i školica

U Solunu nagrađen scenarij 'Majke asfalta', Split ugošćuje 41. Reviju hrvatskog filmskog i videostvaralaštva, a KIC sprema filmsku školicu.

s.p. 20.11.2009 0 komentara

Solun, Split i školica

Na nedavno završenom Balkanskom fondu za razvoj scenarija, održanom u sklopu Međunarodnog filmskog festivala u Solunu (13. – 22. studeni 2009.), najboljim su proglašeni Dalibor Matanić i Tomislav Zajec, te njihov scenarij za budući dugometražni igrani film 'Majka asfalta'. Tako su naši filmaši osvojili nagradu u iznosu od 10.000 eura. Scenarij je nagrađen zajedno s još dva filma - 'Orange Gardens' Özkana Küçüka iz Turske i 'Romanian Spring' Ance Mirune Lazarescu iz Rumunjske. U konkurenciji je sudjelovalo 11 scenarija iz 8 zemalja jugoistočne Europe, a osim Matanićevog, u konkurenciji je sudjelovao i hrvatski scenarij Feđe Isovića 'Halimin put' redatelja Antona A.Ostojića. Početak snimanja filma 'Majka asfalta' najavljuje za siječanj 2010. godine.

Nakon 2003., Revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva se drugi put odvija u Splitu. Na presici je predstavljen cjelokupan glavni program te popratna događanja 41. Revije. Od 190 filmova u selekciju ih je ušlo 47. Svi će oni biti prikazani unutar 6 projekcija u petak i subotu, 27. i 28. studenog. 'Dvije splitske premijere' naziv je programa u koji su uvršteni filmovi Borisa Poljaka i Zdravka Mustaća. 'Splitski akvarel' je eksperimentalni film Borisa Poljaka o splitskoj plaži Žnjan, a 'Blizine' je dugometražni film Zdravka Mustaća koji je imao premijeru u natjecateljskom programu Pula Film Festivala 2009. 'Osam veličanstvenih' zajednički je naziv projekcije filmova koji su djelo učenika Škole za likovnu umjetnost iz Splita. Filmovi su nastali unutar posljednje dvije godine, a ovo će biti njihovo prvo prikazivanje splitskoj javnosti. Za one koji neće biti u prilici doći u Split, javljamo kako će nagrađeni filmovi biti prikazani u ponedjeljak, 30. studenog u 19.30 sati u kinu Tuškanac u Zagrebu.

U KIC-u, u utorak, 1. prosinca 2009., od 16 do 20 sati održat će se filmska radionica 'FILMSKE ŠKOLE SREDNJE I ISTOČNE EUROPE'. Gošća Kulturno informativnog centra bit će Andrea Wink, djelatnica Njemačkog filmskog instituta, suorganizatorica festivala goEast i Exground u Wiesbadenu, s dugogodišnjim iskustvom na polju obrazovne suradnje između Njemačke i tranzicijskih europskih zemalja. Na jednom mjestu, polaznici radionice dobit će potpun uvid u prilike koje im se pružaju u dostupnim i pristupačnim zemljama – upravo na vrijeme za predstojeće upisne rokove. Cijena radionice je 149 kuna za uplate do 30.11.2009., a uz predočenje srednjoškolskog ili studentskog indeksa, cijena radionice iznosi 99 kuna. Prijaviti se možete u tajništvu KIC-a, radnim danom od 9 do 16 sati; na telefon: 48-10-714 ili na e-mail adresu: kic@kic.hr

Komentari

Nema komentara.