Hrvatska filmska kampanja - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      Hrvatska filmska kampanja

Hrvatska filmska kampanja

Ostojić i Škorić gomilaju nagrade, Palunko ima najbolji scenarij, a spremaju se premijere ženskih, dječjih i video filmova.

s.p. 04.11.2009 0 komentara

Hrvatska filmska kampanja

'Ničiji sin' Arsena A. Ostojića nagrađen je na 54. međunarodnom filmskom festivalu u Valladolidu, u Španjolskoj. Film je dobio Nagradu žirija mladih u natjecateljskom programu 'Mjesto susreta', a žiri je naveo da je film nagrađen 'za snažan prikaz socijalnog konteksta poslijeratnog Balkana, složenu priču koja se besprijekorno razriješi, čudesnu interpretaciju glavnog glumca, popraćenu izvrsnom glazbom i jedinstvenom tehnikom filma'.

Irena Škorić /naslovna/ osvojila je još jednu u nizu brojnih nagrada. Njezin 'Rastanak' dobio je posebnu nagradu žirija na Međunarodnom filmskom festivalu kratkog filma u Veneciji jer je 'uspio u malo slika sazdati himnu životu koji se obnavlja. Uništenje jednog automobila postaje priča o prevladavanju gubitka i obnavljanjem želje za otkrivanjem novih međuljudskih odnosa.'

Za scenarij filma 'Benedictus fructus' Hrvoje Župarić dobio je prvu nagradu 8. europskog natječaja za scenarije kratkometražnog filma, kojeg je raspisala Mreža europskih filmskih udruga mladih Nisi Masa i hrvatska podružnica te mreže Palunko. Drugo mjesto osvojio je Tomislav Šoban sa scenarijem 'A šta ti gledaš?', a treće mjesto pripalo je Dini Vukelić za scenarij 'Kiše'. Pobjednički scenarij predstavljat će Hrvatsku na idućoj razini natjecanja gdje će se, s njih još 25 iz cijele Europe, natjecati za sudjelovanje u naprednoj scenarističkoj radionici European Short Pitch koja će se održati od 11. do 16. siječnja u Francuskoj.


'Dječaki iz škole Baraka', trailer.

Prvi Filmski festival o pravima djece će u zagrebačkom kinu Europa otvoriti dirljiv dokumentarac 'Posljednji inč' američke redateljice Irene Taylor Brodsky. Film je ove godine nominiran za Oscara, a snažna filmska priča govori o posljedicama dječje paralize u SAD-u i junacima javnog zdravstva koji se po svijetu bore protiv te bolesti. Na programu je još jedan film s nominacijom za Oscar - film 'Sarijeva majka' Jamesa Longleya koji govori o borbi jedne majke u Iraku za zdravlje i život sina koji boluje od HIV/AIDS-a. Bit će prikazani i 'Dječaci iz škole Baraka', neobična filmska priča o dječacima iz baltimorskoga geta koji kreću na  životno i obrazovno putovanje u Keniju.

Art-kino Croatia iz Rijeke primljeno je u mrežu 'Europa Cinemas', dio MEDIA programa Europske komisije namijenjenog razvoju europskog filma i filmske industrije. Ta je mreža osnovana 1992. godine i prva je međunarodna mreža kinodvorana kojoj je svrha jačati distribuciju europskog filma. Art-kino Croatia primljeno je u nju na temelju pokazatelja prvih šest mjeseci rada.

U mjesecu kampanje, tj. razdoblju berbe maslina na otoku Korčuli, udruga Sintoment organizira zagrebačku premijeru kratkog dokumentarnog filma 'Kampanja!' u prostorima zagrebačkog KIC-a, 04.11.2009., s početkom u 19 sati. Dokumentarac je nastao u nezavisnoj produkciji ženskog autorskog tima četiriju mladih dramskih umjetnica; Tene Bošnjaković, Ive Mrkić, Dijane Protić i Ive Šolić. Večer premijere bit će popraćena i muzikom iz filma, i to u live izvedbi samog autora, glazbenika Ante Perkovića.

41. Revija hrvatskog filmskog i video stvaralaštva po drugi put se održava u Splitu, od 27. do 29.11.2009. u organizaciji Kino kluba Split i Hrvatskog filmskog saveza. Prijavljeno je rekordnih 190 filmova koji su podijeljeni u četiri kategorije: dokumentarni film, igrani film, animirani film i otvorena kategorija u koju spadaju reklame, spotovi i eksperimentalni filmovi.

Komentari

Nema komentara.