Dodijeljeni prvi berlinski Medvjedi - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      Dodijeljeni prvi berlinski Medvjedi

Dodijeljeni prvi berlinski Medvjedi

Na Berlinaleu su dodijeljene prve nagrade. Medvjede i druge nagrade dobila su četiri kratka filma, a Filmski.net će vam ukratko predstaviti pobjednike.

12.02.2004 0 komentara

Dodijeljeni prvi berlinski Medvjedi

Žiri u sastavu Christine Dollhofer (Austrija), Sophie Maintigneux (Francuska) i Vinca Wiedemann (Danska) odredili su dobitike pet nagrada - dvije u službenoj konkurenciji i dvije u 'Panorami'.

Zlatnog medvjeda za najbolji film dobio je film 'Un cartus de Kent si un pachet de cafea' (Cigarettes And Coffee) rumunjskog redatelja Cristi Puiua. Film je dobio i 'Prix UIP Berlin', nagradu nastalu zajedničkom inicijativom UIP-a, Europske filmske akademije i berlinskog festivala. Osim 2000 eura, Puiu je direktno nominiran za ovogodišnje European Films Awards.

'Cigarete i kava' je niskobudžetni, jednostavni i efektni film koji nam kroz fantastične dijaloge donosi svjedočanstvo rumunjskog društva koje prolazi kroz korjenite promjene.

Srebrni medvjed je u rukama Karin Junger i Brigit Hillenius za film 'Vet!' (Great!), koji istražuje klike (ako vam je draže škvadre, ekipe) mladih ljudi u Južnoj Africi i Nizozemskoj.

Počast nazvana 'Special Mention' u službenoj konkurenciji, pripala je Argentincu Cristophu Behlu za film 'Public/Private', dok je istu nagradu u 'Panorami' dobio film francuske redateljice Sandrine Dumas 'Le guard du corps' (The Bodyguard), priča o kompleksnim otkrićima, opasnostima i sjećanjima brata i sestre.

'Panoramu' za najbolji kratki film dobio je 'Two Cars, One Night' Taika Waititija, crno-bijeli film odlične fotografije koji se na poetičan način osvrće na društvene norme i ponašanje.

Stipendiju na New York Film Academy dobio je australski redatelj James Brown za film 'Fugue'. Redatelj se eksperimentira s ritmom i kadrovima, te nam otkrvia neke od strasti i dilema ljudskog postojanja. I zato smo se upravo ovom filmu odlučili posvetiti više pažnje i provjeriti što imenjak 'Kuma soula' ima za reći.

Komentari

Nema komentara.