Utaborile se nagrade u Taboru - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      Utaborile se nagrade u Taboru

Utaborile se nagrade u Taboru

Završio 6. festival kratkih filmova koji je bio u znaku queera i glazbe. Glavne nagrade žirija i publike otišle Mađarima, a osladili se i Hrvati.

s.p. 21.07.2008 0 komentara

Utaborile se nagrade u Taboru

Nakon rekordnih devet dana projekcija, dodijeljene su nagrade 6. Tabor Film Festivala. Glavnu nagradu, Veronikinu lubanju i nagradu za najbolji animirani film dobio je mađarski film 'Pojas za spašavanje' /naslovna/ redatelja Tomeka Duckia, a nagradama su se osladili i domaći filmaši koji su već obišli neke poznate festivale. Za najbolji film u domaćoj konkurenciji nagrađen je 'Ona koja mjeri' Veljka Popovića, a posebno priznanje otišlo je Ivanu Ramljaku za dokumentarac '38 Baba Višnjina ulica'. Posebno priznanje primila je i pobjednica Dana hrvatskog filma Ana Hušman za svoj 'Ručak'. Nagrađivala je i publika, te je s prosječnom ocjenom od 4.7 najboljim filmom proglasila mađarski animirani film 'KJFG No.5' Alexeia Alexeeva (nagrađen i na Animafestu). 

Najbolji dokumentarac Tabora je 'Moja majka uči o kinu' turskog redatelja Nesimija Yetika, nagradu za najbolji igrani film dobiva 'Na liniji' Reta Caffija, a u kategoriji eksperimentalnog filma okitio se britanski 'Iskreno tvoj' Osberta Parkera. U kategoriji glazbenog videospota odlučivao je žiri u kojem su bili redatelj spotova Vincent Moon i američki reper Dalek, a oni su odlučili nagraditi videospot Menomene 'Rotten hell' redatelja Warrena Juliusa. Posebna priznanja žirija za igrani film dobili su iranski film 'Anđeli u zemlji' Babaka Amina i finski 'Pajdo' u režiji Teemu Nikki, a posebno je nagrađen i njemački dokumentarac 'Svejedno hvala' Mische Leinkaufa.

Direktor festivala Nenad Borovčak, Veljko Popović (najbolji domaći film), Ivan Ramljak (specijalno priznanje u domaćoj konkurenciji) i Mia Engberg, članica žirija za domaću konkurenciju.
Na ovom Tabor Film Festivalu prikazano je preko 250 filmova podijeljenih u natjecateljski dio, uz čak deset popratnih filmskih programa. Prevladavala je queer tematika, glavna gošća festivala bila je feministička redateljica Mia Engberg poznata po svojoj lezbijskoj erotici, a prikazana je retrospektiva Hamburg lesbian&gay film festivala te retrospektiva uglednog (gay) filmaša Normana McLarena. Uz prezentaciju filmova iz Srbije (program Komšiluk) i najboljih europskih kratkih filmova (po izboru EFA-e), najviše pažnje stekao je glazbeni program.

Uz redovite koncerte i program glazbenih filmova u produkciji poznatog portala La blogotheque, najzanimljiviji je bio jedan domaći projekt. Riječ je o multimedijalnoj glazbeno-scenskoj predstava 'Oj ti tožni človek' Dunje Knebl u režiji Maria Kovača, s prelijepim, jezovitim baladama s tragičnim završetkom, koje su već proglašene hrvatskim 'Murder Ballads'. Ukratko, ovaj festival kratkih filmova ponudio je puno toga za vrijeme dugog Tabor Film Festivala, nadamo se da će i sljedeće godine Festival biti jednako ambiciozan.

Komentari

Nema komentara.