Domaćice: 3 festivala i 1 maraton - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      Domaćice: 3 festivala i 1 maraton

Domaćice: 3 festivala i 1 maraton

Sudjelujte na jedinstvenom futurističkom Maratonu kratkog filma i saznajte koji domaći filmaši putuju po europskim festivalima. 

s.p. 21.11.2007 0 komentara

Domaćice: 3 festivala i 1 maraton

Na 6. filmskom festivalu CineDays u Skopju (koji se NE zove Sinedeis, kako je objavila Hina) ovaj ponedjeljak je prikazan hrvatsko-bosanski igrani film 'Armin' Ognjena Sviličića, te kratkometražni hrvatski film 'Leš pun olova' Branka Schmidta. Oba filma natječu se u programu konkurencije (za dugi, odnosno kratki metar), a na programu festivala koji se održava od 17. do 23. studenoga je 40 filmova iz 22 zemlje.

U okviru programa za najbolji film na Balkanu sljedećih dana bit će prikazan još jedan hrvatski film, 'Kada muzičari šokiraju' redatelja Dubravka Jagatića. Za ovu selekciju, nazvanu Balkan link, predviđena je jedna nagrada, a za filmove u međunarodnoj selekciji ukupno četiri nagrade. Nakon ovog festivala, 'Armin' nastavlja s balkanskom turnejom, bit će prikazan na prestižnom Solunskom filmskom festivalu u sklopu balkanske sekcije, na kojoj će puštati i filmove koje smo mogli vidjeti na posljednjem ZFF-u: 'Klopka' i 'California Dreaming'.

Plakat za Cinedays festival

Eksperimentalni film 'On/Off' redateljice i scenaristice Irene Škorić uvršten je u program još jednog festivala, i to Hannover Up and Coming International film festivala, koji će se održati od 22. 11. do  25. 11. 2007. u Hannoveru u Njemačkoj. To je 9. izdanje festivala kojemu je glavni cilj prikazati i promovirati nezavisne kratkometražne filmove redatelja starih do 27 godina. 'On/Off' je izabran među 94 filma u međunarodnom programu od nekoliko tisuća prijavljenih, a festival ističe da 'teži promoviranju filmova koje ruše granice između različitih žanrova i medija, a potiču eksperiment, inovativne ideje,provokativnost i nekonvencionalnost.' Film je inače premijerno prikazan na Danima hrvatskog filma, te je međunarodnu premijeru imao na MadCat Women's film festivalu u San Franciscu, nakon čega je bio i u Amsterdamu.

A u sklopu međunarodnog festivala Rencontres Internatonales Paris-Berlin-Madrid, Damir Očko se predstavlja filmom 'Dječak s magičnim rogom' /naslovna/. Film će biti prikazan 29.11. u Galerie Nationale du Jeu de Paume, u sklopu programa pod nazivom 'Deconstruction reconstruction'. Film se bavi jednim od najvećih hrvatskih projekata – neizgrađenom Sveučilišnom bolnicom. Pod sloganom 'Veliki san se spremao izgraditi, ali nešto se desilo dok smo se budili', Očko je snimio video o tom prostoru. Bolnica tvori arhitektonsku pozadinu za 'Dječaka s magičnim rogom': zapuštene dvorane, goli betonski zidovi, labirinti neoznačenih soba i priroda koja prodire u čitavu zgradu.

Maraton!

Ove godine se u SC-u opet održava filmski maraton, a 6. izdanje je posvećeno budućnosti pa nosi naslov Maraton kratkog filma 2057. Pozivaju se na sudjelovanje svi koji posjeduju bilo kakvu digitalnu kameru ili kompjuter na kojem je moguća montaža (nije nužno imati opremu); glumci, redatelji, scenaristi i svi oni koji žele doprinijeti stvaranju filma. Maraton se održava od 13. do 16. prosinca 2007. u SC-u.

Start će biti označen prvi dan pucnjem iz pištolja i trčanjem sudionika sa startne pozicije na prvi set. Tri dana se malim digitalnim kamerama snimaju i montiraju kratki filmovi i sudionici izmjenjuju iskustva. Potrebno je snimiti što više filmova u što kraće vrijeme, a ekipe snimaju digitalnim kamerama (bez obzira na tehničku kvalitetu) i montiraju filmove u prostoru SC-a ili u svojim domovima. Organizatori najavljuju događaj kao 'projekt suradnje', te napominju da 'ovo nije radionica na kojoj će profesionalci amaterima pokazivati kako se to radi, već radionica u kojoj će sudionici jedni drugima pomagati svojim znanjem, kakvo bilo da bilo'. Kraj će biti označen utrčavanjem na svečanu projekciju s gotovim materijalom u ruci gdje se očekuje svečana projekcija i dodjela nagrada. Više informacija možete dobiti ovdje.

Komentari

Nema komentara.