Sviličić osvojio i Herceg Novi - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Sviličić osvojio i Herceg Novi

Sviličić osvojio i Herceg Novi

Crnogorski festival profilirao se u festival najboljih redatelja bivše Juge, a i u takvoj konkurenciji trijumfirao je redatelj 'Armina'.

s.p. 06.08.2007 0 komentara

Sviličić osvojio i Herceg Novi

Možda mu Pula i nije bila naročito sretna (nitko nije prorok na vlastitom festivalu...), ali Ognjen Sviličić nastavlja skupljati međunarodne filmske nagrade. Na filmskom festivalu u Herceg Novom osvojio je glavnu nagradu, 'Zlatnu mimozu' za režiju filma 'Armin', i to po mišljenju žirija u čijem sastavu su bili redatelji - Goran Marković, Jan Cvitkovič i Branko Baletić (predsjednik). Žiri je u obrazloženju svoje odluke naveo da 'autor izuzetno suptilnom i konzistentnom režijom minimalističkim sredstvima otkriva nježan odnos između sina i oca'. Uz kipić i plaketu, Sviličić je dobio i 5000 eura, a kao najboljeg redatelja nagradio ga je i festivalski žiri kritike - sekcije FIPRESCI.  

'Srebrnu mimozu' dobio je beogradski redatelj Miloš Radivojević za film 'Odbačen', a 'Brončanu mimozu' Srđan Golubović za dramu 'Klopka'

Na festivalu su u programu konkurencije bili još i srbijanska 'Guča' Dušana Milića, makedonski 'Kontakt' Sergeja Stanojkovskog, bosanski 'Mama i tata' Faruka Lončarevića, te još jedan uspješan hrvatski film -  'Sve džaba' Antonija Nuića. Izvan konkurencije prikazani su 'Promeni me' Milutina Karadžića, te 'Libertas' Veljka Bulajića

Festival je inače trajao od 1. do 5. kolovoza, a prema novoj koncepciji, bivši Jugoslavenski filmski festival postao je međunarodni festival filmske režije, koji je ove, 'tranzicijske' godine skupljao najbolje filmove iz zemalja bivše SFRJ. Izbornik festivala, Zoran Živković, najavio je da će truditi da taj model zadrži i ubuduće, te da će naredna godina biti 'filmski bogatija, jer će tek tada biti zastupljene sve kinematografije ovih prostora'. 

 

Komentari

Nema komentara.