9. Onedozero festival - Gledaj! - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      9. Onedozero festival - Gledaj!

9. Onedozero festival - Gledaj!

Ma kakav Cannes!, kakav Sundance! Kad je do novina u području digitalnoga arta, nema do londonskih fešti u organizaciji Onedotzero manufakture.

m.b. 01.06.2005 0 komentara

9. Onedozero festival - Gledaj!

Ako ste 27. 05. osjetili neobjašnjiv osjećaj da biste trebali biti na nekom drugom mjestu od onoga na kojem ste se zatekli, mi vam kao odgovor sa sigurnošću možemo ponuditi London. Jer upravo je u taj petak u londonskom Instututu za suvremenu umjetnost (ICA) svečano otvoren nejubilarni, deveti po redu Onedotzero festival, koji će nakon 5. lipnja svoje digitalno putovanje nastaviti na čak 60-ak primamljivih bijelosvjetskih destinacija, od Krakowa, Zuericha, Barcelone sve do Sydneya i Novoga Zelanda (za osmo Onedotzero festivalsko izdanje, klik ovdje).

'Adventures in Moving Image' ni ovaj put neće razočarati pikseliziranih novosti željnih promatrača, jer ako itko onda se Onedotzero može pohvaliti da je otkrio podosta važnih imena za suvremenu filmsku umjetnost (Jonathan Glazer, Michel Gondry). Sve to, naravno, u želji da se približe trendovima u industriji glazbenih spotova, kompjutorskih igrica, reklama, arhitekture, animacije, novih medija, otkrivajući usput i njihov veliki utjecaj na filmsku industriju i mlade filmaše kojima su upravo dizajn i njegove tehničke mogućnosti primarna preokupacija u stvaranju kratkih ili dugih filmskih radova.

Empire, Edouard Salier

Već samo kratki pogled na ovogodišnji Onedotzero program ulijeva strahopoštovanje, jer nule i jedinice uglavnom govore više od riječi. 10 kompilacijskih programa shortova od 80-ak minuta svaki, 4 dugometražna animirana filma, retrospektiva cijeloga kratkog opusa Mikea Millsa (spotovi + shortovi), nekoliko odličnih tema za okrugli stol koje će biti popraćene i popratnim programom (Mtv: Branding a Generation, Anatomy of a Commercial Campaign), program pod nazivom 'New Media Extensions' unutar kojega će se raspravljati o, primjerice, web-estetici, a gostovat će i interdisciplinarna istraživačka skupina iz švedskog interaktivnog instituta Smart Studio, nezaobilazni edukacijski seminari na kojima će se pričati o animaciji, spotovima ili videoigrama te još mnogo, mnogo toga.

Nas je, naravno, najviše zainteresiralo 800 minuta shortova podijeljenih u 10 programa, od kojih smo neke kratkiše i prepoznali, pa vam sa sigurnošću možemo tvrditi da poetika i estetika Onedotzero etikete ni na ovom festivalskom izdanju nije ugrožena (vidi Onedotzero DVD izdanja).

U prvom programu ('Wow + Flutter 05') prikazat će se radovi pomalo eksperimentalnoga štiha, poput rada Edouarda Saliera 'Empire' (koji će biti prikazan i na Splitu) ili najnovijeg filma iz kuhinje genijalnoga Aka Studija 'The Hell's Kitchen'.

Program 'Future Anime' će nas u skladu sa svojim imenom poučiti o animama, ali uz napomenu da mračni, distopijski i porno anim(a)irci ne dolaze samo iz rodnog Japana, nego i primjerice iz Škotske ('Rogue Farm').

'Wavelength 05'
će se pozabaviti glazbenim spotovima te nam predstaviti cijeli niz novih talenata koji se već sada mogu staviti uz bok starim prokušanim spot-maherima (Lynn Fox za Bjork, Shynola za Becka, Jonas Odell za El Presidente...).

The Eel, Dominic Hailstone

'Extended Play 05' pak predstavlja digitalno inficirane kratkiše koji se zabavljaju rušenjem naracijskih struktura i tradicionalnoga pripovijedanja, a među njima se može vidjeti i horor-short 'The Eel' nove zvijezde Dominica Hailstonea.

Dugometražni animirani filmovi uglavnom dolaze iz Južne Koreje. Adaptacija korejske bajke 'Empress Chung' redatelja Nelsona Shina već je dobila priznanje na Annecyju, a tu su i redatelj Jae Woong Kwon koji predstavlja svemirski SF 3D film 'Elysium' i Moon-Sang Kim koji se u svojem CGI 'Sky Blue' pozabavio ekološkom temom. Među korejskim se majstorima našao i jedan japanski redatelj, Sekiguchi Gen, s nadrealističkim pop-kulturnim overdoseom o paralelnim svemirima, 'Survive Style 5+'.

Mikea Millsa smo vam već spominjali u nekoliko navrata, ali ako vas pamćenje ne služi najbolje red je napomenuti da je nakon uspješnoga snimanja spotova za Pulp, Yoko Ono, Mobyja i Air, napravio i nekoliko shortova ('Deformer') te ove godine debitirao na Sundanceu dugim igranim filmom 'Thumbsucker'.

Za sva ostala najsuvremenija šuškanja po dizajnerskim kuloarima predlažem da se informirate na Onedotzero web-siteu, zatim skoknite do BBC-jevog sajta pa pogledajte neke od radova i na kraju provjerite kada će se njihov 9. po redu festival spustiti i u niže krajeve, pa laptop u ruke i na put... Uostalom, treba li vam danas uopće više od laptopa?

perspective - new directions in documentary panel, naslovna

Komentari

Nema komentara.