Zlatni, srebrni, posebni, kratki, mrki i ini! - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      Zlatni, srebrni, posebni, kratki, mrki i ini!

Zlatni, srebrni, posebni, kratki, mrki i ini!

Berlinsku medvjeđu mladunčad za shortove ovaj su put primili Britanici, Nijemci i Ameri. Za prve zlatni mrki, a drugi podijelili srebrnog grizlija!

m.b. 17.02.2005 0 komentara

Zlatni, srebrni, posebni, kratki, mrki i ini!

Kako ih mi u Lici imamo i više nego dovoljno, medvjedi su čini se ove godine otišli u dobre ruke bogatih zapadnjaka. Argentinsko-novozelandsko-američki žiri rekao je svoje, pa im se samo možemo pridružiti u čestitkama i nabrojati što im je ove godine zagolicalo filmsko nepce.

Peter Mackie Burns svojim je desetominutnim kratkišem 'Milk' (naslovna) pomeo svih ostalih sedam koji su se natjecali za kojeg god plemenito-metalnog Medu, a američki redatelj Jay Duplass s filmom 'The Intervention' i njemačko-poljska redateljica Izabela Plucinska s radom 'Jam Session' jednako su bili dobri za drugo mjesto, pa su tako i podijelili srebrnog mališu.

Posebno je priznanje zaslužio petominutni 'Don Quixote In Jerusalem' (Dani Rosenberg), Prix UIP dobila je Švicarka Claudia Lorenz za rad 'Hoi Maya', a aboridžinsko-australski redatelj Warwick Thornton dobio je Panorama Short Film Prize za film 'Green Bush'. Ostala su posebna priznanja otišla u Švedsku, Gruziju i Koreju, a ni Maori nisu zakinuti pri ovogodišnjoj politički korektnoj dodjeli nagrada. Jer pola žena, pola muškaraca, malo istok, malo zapad formula je koja zadovoljava baš svačiji ukus.

Pobjednički škotski film 'Milk' svojeg je Goldenen Bärena zaslužio pričom o djevojci Jennifer koja mora okupati svoju mrgudnu baku. No, odnos bake i djevojke poprilično je napet, a stvri će se pogoršati kada baka zezne Jennifer pa se ova odluči malo osvetiti za bakinu šalu. Je li redatelj Peter Mackie Burns naučio od Tarantina da je osveta najbolja servirana hladna, otkrit će nam možda neki festival u blizini koji će nas počastiti s tih opakih škotskih 10 minuta.

Srebrni medo do kraja će se zime odmarati u američko-njemačkim vitrinama, a grijat će ga redatelji Jay Duplass i Izabela Plucinska. Američki film 'The Intervention' medu je zaslužio složenom psihološkom dramaturgijom koja se bavi gorućim pitanjem (da, kod nas gorućim) homoseksualizma. Pokušaj prijatelja da pomognu jednom od njih kako bi priznao svoju seksualnu orijentaciju zapravo prikazuje kako navodno prijateljstvo sa svojom apsolutnom otvorenošću može rezultirati totalnom okrutnošću i užasom.

Jay Duplass je čini se svoju nagradu zasluženo ponio u domovinu borbe protiv terorizma; naime, čovjek se ove godine stvarno naradio pa je uspio snimiti i dugometražni film 'The Puffy Chair' koji je igrao i u ovogodišnjoj sandenskoj konkurenciji.

Film Izabele Plucinske, 'Jam Session', drugi je srebrni laureat, a riječ je o lutka animaciji o Theresi i Viktoru koji žive iznad jazz kluba. Naravno, od toga ne mogu baš najbolje spavati, no čini se da to na kraju i nije neki veliki problem. Ako nam nevjerujete, pogledajte sami koji su kratki laureati, a ako ste uvjereni da govorimo istinu i samo istinu, do sljedećeg Berlina - pa-pa...

Komentari

Nema komentara.