Mostra - kratko, kraće, najkraće - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      Mostra - kratko, kraće, najkraće

Mostra - kratko, kraće, najkraće

U sjeni trijumfa europskog filma na festivalu u Veneciji ostala je kategorija 'Corto Cortissimo', ili 'Kratko, najkraće'. Mi ćemo djelomično ispraviti nepravdu.

13.09.2004 0 komentara

Mostra - kratko, kraće, najkraće

Vjerovali ili ne, Zlatni lav se po pokroviteljstvom Citroëna dodjeljuje i kratkim filmovima. Ove godine ta čast je pripala tuniskom redatelju Kamelu Cherifu i njegovom filmu 'Signe d'appartenence' ('Znak pripadanja'). Ova polusatna belgijsko-tunisko-francuska koprodukcija prati dječaka Alija u dobi od osam godina, kojega kolege u razredu ismijavaju zato što mu pišo nije obrezan. Njegova majka stoga organizira ceremoniju obrezivanja. No, na sam dan 'sunićenja', Ali bježi od kuće.

Osim što je redatelj, Cherif je ujedno scenarist, montažer i koproducent filma. U Francusku je iz Tunisa stigao u dobi od pet godina. U Parizu je studirao klasičnu glumu, te je glumio u predstavama po djelima Molièrea, Shakespearea i Camusa, kao i u uličnom teatru i nekim filmovima. Redateljske uloge po prvi put se prihvatio 1999., kada je režirao kratki film 'Premier Noël' ('Prvi Božić'), a rad na 'Znaku pripadanja' završio je u Belgiji.

'Special Mention Corto Cortissimo' svojevrsna je utješna nagrada koja je ove godine pripala filmu 'The Carpenter and His Clumsy Wife' 28-godišnjeg irskog redatelja Petera Footta. Iako je mlad, Foott već je prilično uspješan – njegov debitantski kratki film 'Just A Little Bit of Love – A Tribute to Des Smyth' osvojio je nagradu žirija na eKsperim[E]nto Film Festivalu na Filipinima, Undergraduate Prize na Hampton’s Film Festival u New Yorku, te drugu nagradu na BBC-jevom natječaju za nove talente.

'Stolar i njegova nespretna žena' je crna komedija o stolaru koji svoje vještine koristi kako bi popravio mane svoje žene. 'Sve je počelo s prstom. Žena guli krumpire za večeru, a muž izrađuje nešto od drva. Ubacio sam ono za što sam smatrao da bi moglo promijeniti njihovu svakodnevnu rutinu – ništa predrastično, samo prst. Nakon toga priča je sama od sebe počela rasti...' – rekao je Foott u jednom intervjuu. Inače, narator u filmu je Jim Sheridan, jedan od najtalentiranijih mladih irskih pripovjedača.

Treća i posljednja nagrada, UIP nagrada za najbolji europski kratki film, pripala je 15-minutnom filmu 'Goodbye' režisera Stevea Hudsona (naslovna fotka). Priča 35-godišnjeg engleskog režisera koji se preselio u Köln prati Mariju, koja je uhvaćena pri kupovini droge te završava u zatvoru. Ne govori policija da je njena dvogodišnja kćer sama u stanu jer se boji da bi joj zbog toga socijalna služba mogla oduzeti dijete. Svoje pravo na jedan poziv koristi kako bi nekog zamolila da pomogne njenom djetetu, no sve što uspijeva dobiti su telefonske sekretarice, pa ne zna da li su joj molbe uslišane.

Svaka od ovih priča zvuči zanimljivo i prava je šteta što se u kina ne uvede praksa s mnogih festivala – da se prije dugometražnog filma prikazuju kratki filmovi. Jer to je, nažalost, (uz Internet i festivale) jedina prilika da naša publika vidi poneki kratki film. Ako ikome od naših distributera jednog dana to padne na pamet.

Komentari

Nema komentara.