Najpoznatije crvene cipelice - Hot Spot
Home      Vijesti      Filmski      Hot Spot      Najpoznatije crvene cipelice

Najpoznatije crvene cipelice

U muzeju Judy Garland, ovo ljeto će biti izložene crvene cipelice koje je nosila u 'Čarobnjaku iz Oza', a od 24.-26. lipnja u Grand Rapidsu održava se festival u njenu čast.

21.06.2004 0 komentara

Najpoznatije crvene cipelice

Kada je nesretna djevojčica pobjegla u fantastični svijet Oz u potrazi za srećom na kraju žuto popločenog puta, nije ni sanjala da će crvene cipelice kojima je u društvu lava, strašila i drvosječe hrabro kročila do mjesta 's one strane duge', jednoga dana biti izložene u muzeju koji nosi njeno ime.

Te najpoznatije cipele u holivudskoj povijesti, koje je Garlandova nosila u hit mjuziklu iz 1939. 'Čarobnjak iz Oza', biti će izložene u muzeju Judy Garland u gradu Grand Rapidsu u Minnesoti od 24. lipnja do 6. rujna 2004. Cipelice će muzeju posuditi Michael Shaw, glumac, režiser i kolekcionar filmskih memorabilija. On je u vlasništvu jednog od ukupno četiri para cipelica.

Judy kao Dorothy u 'Čarobnjaku iz Oza' sa svojim vjernim pratiteljima

Jedan je par u Smithsonian muzeju od 1979., jedan par je 2000. kupljen u Christiesu za 660 000 dolara, a jedan još 1988. za 166 000 dolara. Taj 'čarobni' par obuće boje rubina znan je još i kao Sveti gral Hollywooda i postao je simbol vjere u bolje sutra.

Judy Garland muzej osnovan je još 1975. i u svojim prostorijama udomljuje najveću kolekciju predmeta iz 'Čarobnjaka iz Oza', ali i iz Judyna života. Judy Garland je rođena u Grand Rapidsu 1922. kao Frances Ethel Gumm. Prvi nastup ima već sa manje od tri godine kada nastupa u očevu New Grand Theatreu gdje je majka svirala klavir.

Judy s djecom; Lorna, Liza i Joey u njihovom londonskom domu

Godine 1926. obitelj seli u Californiju. Sa 16 godina, Judy biva izabrana za ulogu Dorothy u mjuziklu 'Čarobnjak iz Oza'. Nakon brnog života obilježenog ovišnošću o raznim pilulama i muškarcima (udavala se pet puta), umrla je u Londonu 1969. u 47. godini od prevelike količine sredstava za smirenje.

Festival Judy Garland održava se svake godine četvrtog vikenda u lipnju. Ove godine to je od 24.-26. lipnja. Ovogodišnji specijalni gosti su četiri Munchkinsa, Judyn sin Joe Luft, njegov otac Sid, filmska zvijezda zlatnog doba Hollywooda Margaret O'Brien, te filmska zvijezda i Judyna prijateljica Jayne Meadows.

Kao dio programa, biti će prikazani filmovi 'Zvijezda je rođena' i 'Čarobnjak iz Oza'. Za više informacija kliknite ovdje.

Komentari

Nema komentara.