Kill Bill Vol. 2 rules - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Kill Bill Vol. 2 rules

Kill Bill Vol. 2 rules

Drugi dio Tarantinove krvave priče poharao je američka kina, satrao svu konkurenciju i podjednako zaintrigirao i publiku i kritiku.

20.04.2004 0 komentara

Kill Bill Vol. 2 rules

'Kill Bill Vol. 2' prvog je vikenda prikazivanja u SAD-u zaradio oko 25 milijuna dolara i time se uvjerljivo popeo na prvo mjesto američkog box officea. Za producente i distributere ovog dugoočekivanog nastavka, kompaniju Miramax, došla su vrlo plodna vremena.

Prošli tjedan u prodaju je pušten DVD prvog dijela 'Kill Billa'. Fanovi su doslovno razgrabili DVD izdanja, samo tijekom prvog dana prodano je više od dva milijuna primjeraka. Zarađena svota od prodaje DVD-a iznosila je 47 milijuna dolara.

Očito je taktika 'od jednog filma napravi dva' jako dobro upalila. Miramaxovi čelnici izjavili su kako očekuju da će drugi dio privući još više publike od prvog, a posebno se uzdaju u osjetljiviju, žensku publiku. Posebna marketinška kampanja bila je usmjerena 'nježnijem spolu', a njome se naglašavalo kako je drugi dio manje nasilan od prvog i kako zaista nije nužno pogledati prvi dio da bi se shvatio drugi.

Teško je uopće pojmiti kojim su se sve propagandnim trikovima distributeri služili kako bi osigurali redove pred kino dvoranama. Osim što su foršpani za film imali posebno najvljivane premijere (o čemu smo već pisali), redatelj i glumačka ekipa promovirali su film gdje god bi stigli.

Tarantino se čak prošli tjedan pojavio kao jedan od članova žirija u vrlo gledanom TV showu 'Američki Idol', a glumci i glumice su davali intervjue za sve najčitanije časopise, najgledanije emisije i najpretraživanije Internet stranice. Premijera filma u prošli četvrtak bila je vrhunsko jet-set događanje, koje smo čak i mi s druge strane bare dostojno popratili.

Deadly Viper Assassination Squad dolazi na svadbu

Rezultat svega toga? Osim očitog uspjeha na blagajnama, 'Kill Billa Vil. 2' obožava i kritika. 'Najbolji film ove godine', 'Genijalno ostvarenje', 'Tarantino nadmašio sam sebe'… samo su neki od epiteta i hvalospjeva koji se kuju u čast ovog kung fu-špageti vestern-komično-fajterskog filma.

Nasilja ima manje nego u prvom dijelu, ali još uvijek ga ima posve dovoljno. Po tom pitanju posebno je slikovit okršaj  Ume Thurman i Daryl Hannah u kojem doslovno unište kamp-prikolicu. (Nećemo u detalje da vam ne pokvarimo iščekivanje filma u našim kinima.) Ipak, nema toliko krvi i razbacanih tijela koliko ih je bilo u prvom dijelu, ali zato ima mnogo više dinamičnih i duhovitih dijaloga koji su jedna od glavnih karakteristika svih Tarantinovih filmova.

Nevjesta se u drugom dijelu baca na ostale članove Deadly Viper Assassination Squada kojeg još čine Billov mlađi brat, ljigavi Budd (Michael Madsen), jednooka Elle Driver (Hannah) i, naravno, Bill. Billa je utjelovio David Carradine, za koga su se mnogi kritičari složili da je bio najbolji odabir za tu ulogu.

Carradine je jedan od Tarantinovih filmskih idola, a njegove stare kung-fu uloge su i inspirirale redatelja na stvaranje 'Kill Billa'. Još se jedan Tarantinov idol pojavljuje u ovom filmu - veteran kineskog filma Gordon Liu, koji u 'Kill Billu' glumi Nevjestinog instruktora borilačkih vještina.

A koje su reakcije publike? Razočarani su oni koji su od drugog dijela očekivali još više nasilja, krvi i zabave. Umjesto toga dobili su dijaloge, razrađenije likove i složeniju i emociomalniju priču. Oni koji su očekivali manje nasilja su uglavnom zadovoljni, iako takve dušice općenito ne vole Tarantinove filmove. Mišljenje onih koji su vidjeli samo drugi dio se niti ne računa jer su oni ionako samo pali pod utjecaj reklama i trenda.

Što god mislili, hvalili ili kudili, činjenica je da su ga ipak svi pogledali i uredno platili svoju kartu. A za jedan holivudski blockbuster ionako ništa drugo nije važno.

Komentari

Nema komentara.