Polanski čita lektiru - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Polanski čita lektiru

Polanski čita lektiru

Kontroverzni redatelj Roman Polanski kojeg i vole i mrze objavio je da će se njegov slijedeći film temeljiti na klasičnoj priči o Oliveru Twistu.

24.03.2004 0 komentara

Polanski čita lektiru

Poznatu knjigu Charlesa Dickensa 'Oliver Twist' za scenarij je adaptirao Ronald Harwood, koji je napisao i scenarij za prethodni redateljev film -'Pijanist'. Ta je priča o holokaustu u Poljskoj, Polanskom prošle godine donijela Oscara za najboljeg redatelja. Ipak, redatelj ga nije mogao osobno primiti jer je u Americi optužen zbog seksualnog odnosa s maloljetnicom zbog čega se tamo i ne pojavljuje. Zlato mu je uručio Harrison Ford prošloga ljeta u Deauvilleu, na festivalu američkog filma.

Iz istog će se razloga i njegov novi film snimati u Češkoj, a kamere bi se trebale upaliti već sredinom ove godine. Zašto baš Oliver Tvist? Nakon 'Pijanista' i njegove ozbiljne tematike, redatelj se nije htio prihvatiti neke lakše teme. 'Komedija? Policijski film? Činilo mi se nemogućim raditi takvu neku stvar, pričati trivijalnu priču,' povjerio se Polanski reporteru Reutersa. Ideja da napravi film za djecu sinula mu je dok je promatrao vlastite klince.

Dickensova priča (za one koji su spavali na satovima lektire) prati dječaka Olivera koji pobjegne iz sirotišta. Radnja je smještena u viktorijansku Englesku, a tada je stanje u odgojnim domovima bilo čak i gore nego što je ovih dana u Hrvatskoj. Nakon bijega Oliver se priključi bandi mladih džeparoša, a što je dalje bilo… Ako ste nestrpljivi - ili čekajte film, ili trk u knjižnicu, ili se strpite dok se knjiga ne pojavi u popularnom izdanju nekog od dnevnih listova.

Polanski je svoje filmske planove otkrio u Brazilu gdje je upriličen retrospektivan ogled njegove karijere. Najviše je govorio o svom najvećem uspjehu, o 'Pijanistu', čije mu je snimanje puno značilo jer je i sam porijeklom iz Poljske. Taj film je, osim Oscarom nagrađen i Zlatnom palmom na festivalu u Cannesu 2003. godine, a za svoje kratke uratke, koji su nastali za vrijeme akademskih godina, izrazio je želju da ih nitko i ne vidi.

Komentari

Nema komentara.