Oni bi pali na testu iz povijesti - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Oni bi pali na testu iz povijesti

Oni bi pali na testu iz povijesti

Ameri nisu otkrili Enigmu, Komod nije ubio tatu, a ni Salieri nije bio ubojica Mozarta. Ne vjerujte Hollywoodu, osobito ne Melu Gibsonu!

s.p. 07.08.2009 0 komentara

Oni bi pali na testu iz povijesti

Britanski Times objavio je zanimljivu listu povijesno netočnih igranih filmova. Takvi filmovi i nisu tako rijetki - ipak su to djela fikcije, a ne dokumentarci! Englezima se najviše zamjerio Mel Gibson, očito ne samo zbog prevelike mašte, nego i zbog 'antiengleske kampanje':

1. 'Podmornica U-571'
Britanci su prvi zaplijenili nacistički stroj za dešifriranje, ali u američkom filmu ispada da su to učinili Amerikanci. Scenarist David Ayer je kasnije priznao da je pogriješio, ali cilj mu je bio - privući američku publiku.

2. 'Hrabro srce'
Škotski junak Wallace nije bio siromašni seljak nego zemljoposjednik i vitez, a predmet njegovog ljubavnog interesa nije mogla biti kraljica Isabella jer je u to vrijeme imala - dvije godine.

3. '10000 prije Krista'
Film o lovcu iz prethistorijskog doba koji traži svoju nevjestu je prepun bizarnih, netočnih i nemogućih stvari, pa bi se mogao zvati i '10000 grešaka'. Mamuti koji grade piramide?


'10000 prije Krista' - mamuti i piramide?

4. 'Patriot'
Osim što mu se zamjera da opet preuveličava britanske zločine, Melu Gibsonu se u grijeh stavlja da je kao pozitivca prikazao junaka kojem je predložak bio Francis Marion, vlasnik robova, silovatelj i čovjek koji je ubijao Indijance iz zabave.

5. 'Pearl Harbor'
Glavni junaci filma se temelje na dvojici američkih veterana, ali je jedan od njih kasnije priznao da je njegova životna priča predstavljena iskrivljeno i 'presenzacionalistički'.

6. 'Apocalypto'
U stvarnosti Maje nisu napadale sela s vlastitim sunarodnjacima, negu su za ljudske žrtve birali ratne zarobljenike. No, riječ je o Gibsonovom filmu, pa nije ni čudno da povijesne činjenice nisu bitne.

7. 'Amadeus'
Par godina poslije Mozartove smrti proširio se trač da je dvorski skladatelj Antonio Salieri spletkario i naposlijetku ubio slavnog rivala. Za taj mit nema dokaza, a Mozartova udovica imala je puno povjerenje u navodnog ubojicu njezinog supruga.


'Amadeus' - je li Salieri krivo optužen?

8. 'Gladijator'
U filmu Komod žudi za vlastitom sestrom i ubija svog oca da bi postao car. U stvarnosti je ovaj rimski car pogubio sestru zbog pokušaja atentata, a otac, slavni Marko Aurelije, umro je od bolesti.

9. 'Young Victoria'
Princ Albert bio je strašno odan kraljici Viktoriji, ali nije primio metak koji je atentator namijenio njoj. Scenarist je kasnije objasnio da je samo htio boljj prikazati Albertovu požrtvovnost.

10. 'Marie Antoinette'
Stiliziranoj biografiji francuske kraljice zamjeraju svašta, a ponajviše to da je redateljica Sofia Coppola zanemarila političke temelje Francuske revolucije, a 'fokusirala se na kostime i kolače'. No, tako je i s ostalim filmašima koji postupaju u duhu aforizma 'ako nemaju kruha, neka jedu kolače'. Samo što redatelji i producenti to izokreću u 'ako nema povijesne istine, neka bar bude mit koji će se svidjeti publici!'

Komentari

Nema komentara.