Gibsonov Apocalypto je plagijat? - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Gibsonov Apocalypto je plagijat?

Gibsonov Apocalypto je plagijat?

Nakon uspješnog uzdizanja na prvo mjesto američkog box officea, i instant zarade od čak 14 mil $, Gibsonov 'Apocalypto' možda će na klupu za plagijate.

p.h. 03.01.2007 0 komentara

Gibsonov Apocalypto je plagijat?

Taman se malko slegla prašina oko 'antisemitske pasije' praćene vožnjom u pijanom stanju glumca i redatelja, potencijalnog guvernera, i uzornog oca Mela Gibsona, lansiran je povijesni spektakl 'Apocalypto' i činilo se da se medijska bura oko Gibsona i njegovih ispada kao i uvijek pretvorila u višemilijunsku medijsku bonacu.

No, neki dan pobješnjeli je Mel opet dospio na trač tapetu, i to tužbom relativno nepoznatog meksičkog redatelja Juana Catletta koji tvrdi kako mu je Gibson ukrao ideju za filmski ep o propasti civilizacije Maja, javlja Guardian.

Catlett tvrdi kako se Gibson okoristio scenama iz njegovog filma 'Return to Aztlan' iz 1991, koji uz sličnu priču prikazuju propast civilizacije Maja u vrijeme velike suše.

Redatelj također tvrdi kako je Gibson u vrijeme snimanja 'Apocalypta' tražio kopiju filma informacije radi, a kasnije doslovno preslikao neke scene. Catelett smatra kako je to nedopustivo i najavljuje veliku tužbu.

Ako je i ponešto i iskopirano, sigurni smo da dirljive posljednje minute filma u kojima junak - Jaguarova Šapa spašava suprugu, sina i tek rođeno dijete koji vise na sigi u jami koja ispunjava vodom - nisu ukradene. Tko bi na svijetu mogao sjetiti takvog kraja, osim Mela, naravno.

'Apocalypto' je imao vrlo jak početak u SAD-u, gdje je odmah zasjeo na prvo mjesto top ljestvice s 14.2 mil $ samo u prvom vikendu.

Komentari

Nema komentara.